"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2015. november 5., csütörtök

Mesék, amelyek jól végződnek - Sárközi Tünde meseterapeuta, örökbefogadási tanácsadó


Tündét a mi kis játszóterünkről és az óvodából ismerem, három gyerekével stabil tagjai a közösségünknek, és bár nemrég messzebbre költöztek (egészen a Bartók Béla útig...), azért még mindig ide járnak vissza...És bár a gyerekeink nem ugyanabba az iskolába járnak, most is egy csoportban játszunk a Kaméleon Olvasóklubban.

Szociális munka, önkéntesség, három gyerek
Értelmiségi szülők gyerekeként mindig is emberekkel szeretett volna foglalkozni valamilyen segítő szakmában, és egy barátnőjén keresztül került kapcsolatba a budafoki református gyülekezettel, ahol nagy hatással volt rá, hogy önkéntesként látogathatott egy gyermekotthonban élő, mozgássérült lányt. Tanulmányait a Wesley János Lelkészképző Főiskolán végezte, ahol 1997-ben szociális munkás diplomát kapott. Első munkahelye a Pikler Emmi Csecsemőotthon volt, majd Kőbányán a Gyermekek Átmeneti Otthonában vigyázott óvodás és iskolás gyerekekre.
Férjét is a szociális munkán keresztül ismerte meg, együtt dolgoztak a Családok Átmeneti Otthonában, amelyet a Lámpás '92 Alapítvány működtetett. Három gyermekük született, Janka (12), Máté (8) és Kálmán (3). Tünde közben részmunkaidőben hajléktalanok képzési programjában dolgozott a Van Esély Alapítványnál, majd a Menedék Egyesületnél vett részt a menekültek megsegítésében.


Sárközi Tünde meseterapeuta, örökbefogadási tanácsadó
Örökbefogadási tanácsadás
Tünde egy éve dolgozik a TEGYESZ-nél (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat), jelenleg örökbefogadási tanácsadóként, ahol úgy érzi, megtalálta, amit igazán szeret csinálni. A 12. és a 14. kerület tartozik hozzá, ahol az örökbefogadási folyamatot kíséri végig az alkalmassági vizsgálatoktól a gyerekek kiajánlásán, a barátkozáson és a gondozásba kihelyezésen keresztül a beilleszkedésig. Ez egy rendkívül izgalmas és nagyon sok örömet jelentő munka. Tünde a Mózeskosár Egyesület által szervezett, örökbefogadó családok számára tartott klubösszejöveteleknek, tanácsadásoknak, játszóházaknak és kirándulásoknak is aktív részese.

Meseterápia - út a belső erőnkhöz
Nemrég talált rá a meseterápiára, amikor harmadik gyerekével volt otthon. Először egy saját élményes csoportban vett részt  Boldizsár Ildikónál - aki a hazai meseterápia egyik legnagyobb úttörője és a Metamorphoses Meseterápiás Módszer kialakítója -, ami nagy hatással volt rá. Nála szerezte meg a  meseterapeuta képesítést is 2014-ben. Ezt követően anyáknak tartott mesecsoportot a zuglói Varázskert Baba-mama játszóházban, majd Pannonhalmán egy női életszakaszokról szóló csoportot vezetett.
A meseterápia elmélete szerint az eredeti forrásokból származó népmesék, mondókák, dalok egy olyan tartományt nyitnak meg előttünk, ahol rend van, és ahol minden rend szerint működik. Ez a komplex világkép egy olyan kapcsolati rendszert vázol fel, amelyben mindenki saját belső erőihez, legjobb képességeihez, valamint a folyton változó világhoz való kapcsolódást találhatja meg. A mesék gondolkodásbeli és viselkedésbeli mintákat és lehetőségeket nyújtanak, értő továbbadásuknak és meghallgatásuknak pedig gondolkodást átformáló ereje van.
(Tünde meseterápiáján én is részt vehettem és bátran állítom, hogy egy fantasztikus módszer az önismerethez.)

Aranyalma Mesecsoport
Tünde a Mózeskosár Egyesület szervezésében az Aranyalma Mesecsoportban 2016. januárjától májusig ingyenes, alkotó-fejlesztő meseterápiát is tart 4-8 éves örökbefogadott gyerekeknek és családjaiknak.
A gyermekek 4 és 8 éves koruk között már jól értik és képesek követni a történeteket, amennyiben elegendő mesét hallanak. A mesehallgatás segít történetbe rendezni az eseményeket, ez a tudás pedig elvezet oda, hogy saját élettörténetüket (és másokét) is meg tudják majd fogalmazni, érteni. Örökbefogadott gyermekeknél különösen fontos, hogy egységes egészként lássa, értse és fogalmazza meg saját élettörténetét és majd el is tudja mondani azt, amikor neki fontos.
A foglalkozáson a gyerekek használják a már általában ismert és biztonságos egyszerűbb szövegeket (mondókák, dalok) ill. a kevésbé ismert, rövidebb meséket, melyek nagyobb rálátást nyitnak az életünkre. Játszanak saját testünkkel, mozgásos-építkezős játékok vannak a mese után, majd egyszerű kézműves tevékenységben ragadnak meg egy-egy fontos dolgot az aktuális meséből. Az alkotásban, melyet a szülőkkel együtt végeznek, még közelebb kerülnek a mesében megélt élményekhez, egymáshoz és önmagunk alkotó erőihez.

Frissítés: Tünde az egyik kidolgozója a Mózeskosár Egyesület Élettörténeti Könyv tréningjének is, amely az örökbefogadott gyerekek egészséges identitásfejlődését segíti elő. A tréningen saját élményekre alapozva, módszertani anyagot biztosítva mutatják be, hogyan kezdhetünk neki gyermekeink élettörténeti könyvének felépítésébe, megalkotásába!1 megjegyzés: