"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2017. október 13., péntek

Treszner Barbara illusztrátor, grafikus

Ezúttal egy fiatal tervezőgrafikust szeretnék nektek bemutatni, aki nemcsak kedves és üde személyiségével, hanem légies és kissé szürreális rajzaival is elvarázsolja az embert. Treszner Barbarával először a Dettikéről és más istenekről című könyv kapcsán találkoztam, méghozzá a könyv bemutatóján, ugyanis ő illusztrálta az Év Gyerekkönyve-díjas kötetet. Barbara rajzaira jellemző egy bizonyos finom, ámde kissé szatirikus stílus, ami hozzám nagyon közel áll. Van már tőle képem a lakásunk falán, rajzai díszítik a táskámat és természetesen ott vannak a polcomon az általa illusztrált könyvek is. Nagyon inspiráló az a látásmód és finom ízlés, amivel rendelkezik, ezért is szerettem volna kicsit jobban megismerni.

Tanulmányok

Barbara Pécsett született 1991-ben, és már általános iskolás korában arról ábrándozott, hogy milyen jó lenne, ha mesekönyvekbe rajzolhatna....

Rajzolni Pécsett tanult az Ifjúsági Házban és a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában, 2015-ben pedig a párizsi székhelyű École D’art Maryse Eloy/Visart Művészeti Akadémián diplomázott tervezőgrafikusként. Pécsre is felvették a Pollack Mihály Egyetemre építőművész szakra, azonban az utolsó pillanatban ébredt rá, hogy valójában grafikus szeretne lenni, amikor meglátta a Visart hirdetését és jelentkezett is a felvételi-előkészítő tanfolyamra. 
Az örökkön-örökké receptje

Barbara a diplomamunkájában egy recepteskönyvet készített, amelyben a hosszan tartó boldog párkapcsolat titkát kereste. Rendkívüli módon foglalkoztatta ugyanis a saját nagyszüleinek a története, akik, számára érthetetlen módon még mindig együtt vannak és "még mindig nem nyírták ki egymást"... sőt néha még mosolyognak is egymásra. Biztos volt benne, hogy valami titok van a birtokukban, méghozzá egy titkos recept, ezért aztán kutatni kezdte a boldog kapcsolat titkát. Öt idős és boldog házaspárt faggatott ki erről a bizonyos titkos receptről. Barbara úgy véli, az idős párok gondolataiból, történeteiből sokat lehet meríteni, és a kis gondolatfoszlányokat, érzéseket meg lehet próbálni beépíteni a saját kapcsolatainkba. Azok a kulcsfontosságú momentumok, érzelmek alkotják a receptet, amelyek minden párnál visszaköszöntek. Az öt kedves páron kívül még közel ötven másik, házasságban élő embernek is feltett kérdéseket a házasságukkal kapcsolatban. A kiemelt kérdések után a párok történeteit mutatta be, majd végül három részben mutatja be a "receptet".  A gyerekkori álom valóra válik

Miután végzett, hazaköltözött Pécsre és szabadúszóként kezdett dolgozni. Szabadidejében továbbképezte magát, így került Nagy Norbert (a Milyen madár és A Völgy, írta Tárkony című könyvek illusztrátora) kurzusára is a Corvin Rajziskolába, aki felfigyelt rá és a Csimota szerkesztőinek figyelmébe ajánlotta. Ezt követően felgyorsultak az események és Barbara gyerekkori álma teljesült azzal, hogy 25 évesen felkérést kapott a Csimotától, az egyik legprogresszívebb kortárs magyar gyerekkönyvkiadótól egy rendhagyó könyv illusztrációira. Ez volt a Dettikéről és más istenekről, amely rendkívül sikeres lett: ezért a könyvért kapta az idei Ünnepi Könyvhéten az Év Gyerekkönyve Díjat Elekes Dóra, a szerző a Magyar Gyerekkönyvtanácstól, az IBBY magyar szekciójától. 

A könyv egy szürreális álomvilágot képvisel, ahol egy képzeletbeli barát szemszögéből láthatjuk egy család életét.  

Az egyik kedvenc illusztrációm a könyvből, amikor az orrszarvúk leugrálnak a káposztafejű Dettike pizsamájáról...

A sikeres együttműködést egy évvel később egy újabb megbízás követte, ugyanis a kiadó felkérte Barbarát Lipták Ildikó Nyári nyomozás című regényének illusztrálására is. 
Inspirációk

Barbara imád utazni, sőt a barátaival közös munkája során nagy szerepe van többek között olyan projektek megvalósulásában, mint amilyen a Liszt Ferenc repülőtér arculatának kialakítása külföldi konferenciákon, kiállításokon, karácsonyi képeslapokon.

Sok külföldi grafikust és illusztrátort követ online platformokon, akik jellemzően szürrealista világból építkeznek (többek között: Olivier Charland, Alessandro Gottardo, Mrzyk & Moriceau, Thomas Danthony), innen és az utazásai során gyűjt inspirációkat.

Ha ideje engedi, saját grafikákat is készít, elsősorban a szürrealizmus ihleti meg, Magritte vagy Billout képei, imádja azt a fajta művészi szabadságot, amikor a képek motívumai új értelmet nyernek és gondolatokat ébresztenek a nézőben. Gyakran megihletik az emberi szervek, az űr, a halak, a jég, a víz vagy a szerelem.


Imádja az alkotásnak azt a részét, amikor már benne van és látja, hogy jó dolog fog kisülni belőle. Nagyra értékeli az alkotói szabadságot, ilyen volt a munka a Csimota Kiadóval a Dettikéről és más istenekről kapcsán, illetve amikor az apukája cégének tervezett arculatot illetve művészi naptárat. 

Alkotás során a tabletjébe rajzol, majd ha szükséges, sokszorosítja a grafikákat (például tapéták tervezése során). Ha a megrendelés megkívánja, manuálisan készít maketteket, vagdos, ragaszt, illetve ha be kell fotózni a munkákat, ahhoz egy mini fotóstúdiót alakított ki.


Jég, Balaton

Barbiról kevesen tudják, hogy tíz évig versenyszerűen gyorskorcsolyázott, és a mai napig érdeklik a jeges sportok, részben innen erednek a jéggel kapcsolatos asszociációi.


Szabadidejét - immár a titkos recept birtokában - a párjával és kutyáikkal tölti. Balatonmáriafürdőn van nyaralójuk, nemrég egy Balaton-sorozatot is készített.

Nagyon szívesen megtervezné egy közösségi összefogáshoz (például a hínár kiszedése, stég elhelyezése) kapcsolódó balatoni témájú esemény felhívását is. 


Pécs és Budapest kávéházainak falain


Barbara munkáit több magyar vendéglátóhely-tulajdonos is felfedezte és beépítette a dizájnba. Pécsett például a Room Bisztró és Club állította ki grafikáit.

Ezen a héten pénteken nyílik meg a Caffe Merrano nevű kávézó a Bajcsy-Zsilinszky úton, amelynek egész arculatát meghatározza a Barbara tervezte tapéta.
Tapétaterveit a Falra magyar nevű projektben lehet megnézni illetve megrendelni.

Tervek
Barbi jelenleg a saját brandjének létrehozásán dolgozik, és céljai között szerepel, hogy még több illusztrációs munkát vállal. Szeretne saját családot, saját házat és továbbra is Pécsett képzeli el az életét.  Szuperképességei közé tartozik, hogy nem ijedős, mindent megold, jól bánik az idejével és képes alkalmazkodni a megrendelő igényeihez, valamint sokféle dologba bele tudja helyezni magát. 

Nagyon sok sikert és boldogságot kívánok, Barbi!

A Caffe Merrano kávéház megnyitója október 21-én 16 órakor lesz. Cím: Budapest 6. kerület Bajcsy Zsilinszky út 41.

Képek forrása: Barbi hivatalos Facebook-oldala 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése