A Kong Ming az egyik legnagyobb alapterületű kínai teaház Magyarországon, ahol lehetőségünk van lecsendesedni, lelassulni és a tulajdonos, Szigethy Balázs kung fu harcművész, kínai tolmács és kaszkadőr beszámolóit hallgatni a kínai kultúráról, történelemről és szokásokról. Célja nemcsak a kínai teák és a teakultúra megismertetése a magyar emberekkel, hanem az is, hogy egy olyan szemléletmódot mutasson, amely segíthet tudatosan jelen lenni a pillanatban egy csésze forró tea mellett.
Balázs az ELTE kínai szakán végzett, majd Jilin állam egyetemén tanult Kínában. A teázót tavaly decemberben nyitotta a testvérével, Eszterrel. A nagy teakóstoltató asztal mellett láthatóan örömmel mutatja be az autentikus teafogyasztási szokásokat, hozzáértő és kedves stílusban adja át a tudását, többek között a teaház névadójáról, Kong Mingről, aki a kínai történelem egyik legbölcsebb stratégája és egyben a teakultúra megteremtője volt, ugyanis a legenda szerint katonáit egy rejtélyes vírus gyengítette le, viszont a tea segítségével meggyógyultak, ezért hálából mindenkivel ültettetett egy teafát, amellyel a legelső teaültetvényt hozta létre az országban.
Látogatásunkkor, február közepén rajtunk kívül igazi teafanatikusok vannak a teázóban, valamint a tulajdonos kaszkadőr kollegája, akivel ezekben a hetekben napközben Etyeken forgatnak a Robin Hood produkcióban, esténként viszont a teaházban csendesednek le egy-egy dolgos nap után.
Balázs egy kung fu harcművész barátja révén ismerkedett meg az igazi, alternatív teázással, majd Kínában ösztöndíjasként hosszabb ideig is alkalma nyílt tanulmányozni a teafogyasztási szokásokat és bővíteni a különböző teafajtákkal kapcsolatos ismereteit. Azóta évente legalább egyszer kimegy Kínába, és a teaházba is kizárólag onnan szerzi be az alapanyagokat és eszközöket.
A tulajdonos nemcsak a testedzésre és a harcművészetre, hanem a tudatos táplálkozásra (tiszta étkezésre) is nagy hangsúlyt fektet. A legjobb minőségű tealeveleket igyekszik beszerezni, és nagyon odafigyel arra, hogy a teaházban a lehető legtisztább vizet használják a teakészítéshez. Ezért egy speciális berendezéssel (fordított ozmózissal) tisztítják a vizet. A teát több millió éves agyagból készült edényekben tárolják, amelyek kifejezetten erre a célra készültek és megfelelően lélegeznek. Különleges gondot fordítanak a tealevelekre, amelyeket a teaszertartás (kung fu cha) során először forró vízzel meglocsolt, belül még száraz kannába tesznek, ezáltal elősegítik azok "kinyílását". Ezt a főzetet kiöntik, ezzel "lemossák róla a port".
A teacserjének sokféle változata létezik, melyeket hat fő kategóriába sorolnak: zöld tea, fehér, sárga, világoszöldes-kék, vörös, fekete. A tealevél érzékeny a fermentálásra, pirításra, a termesztés helyére, idejére, a szüretelés módjára stb. A Kong Mingben kizárólag kínai, főként shu pu-er, néhány sheng, és oolong teákat lehet kapni, melyeket többször fel kell önteni. Természetesen a teaszertartáshoz megfelelő eszközöket is kínálnak.
A teákat 50 grammonként lehet megvenni, áruk 1500 és 4000 Ft között mozog. A főkóstoltató asztalnál felár ellenében teázhatunk, sőt otthonra is vihetünk apró, összepréselt teakockákat 350 Ft-ért.
Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig délután 4-től 8-ig, pénteken 4-től 9-ig, szombaton délután fél 3-tól 9-ig. A tervek szerint jó időben a szomszédos telken szabadtéri terasszal is bővül majd a Kong Ming.
Cím: Budapest 1115, Ballagi Mór u. 3.
Megközelíteni a Kelenföld vasútállomás felé induló 49-es villamossal érdemes, a Csóka utcai (Karinthy Színház) megállótól pár perc sétára található a teaház.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése