"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2017. április 18., kedd

Erlend Loe norvég író a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Idén is lesz norvég író vendége a Budapesti Könyvfesztiválnak! Jostein Gaarder után most Erlend Loe látogat Magyarországra, aki hazájában is az egyik legnépszerűbb író.

Erlend Loe
Loe egy hihetetlenül sokoldalú és fanyar humoráról híres ember, aki dolgozott színészként, filmesként, pszichiátriai ápolóként, helyettesítő tanárként és kritikusként is. Irodalom- és filmtudományt tanult az Oslói Egyetemen, elvégezte a Dán Filmművészeti Akadémiát Koppenhágában, végül szülővárosa, Trondheim Művészeti Akadémiáján fejezte be tanulmányait. Jelenleg elsősorban író, forgatókönyvíró és fordító a barátaival alapított Screenwriters Oslo tagjaként. Sőt az ellenzéki zöld párt színeiben a politikába is belekeveredett...  Feleségével és három fiával Oslóban él. A legnépszerűbb könyve egyértelműen a Naiv.Szuper, amely 1996-ban jelent meg és nemzetközi áttörést hozott Loe számára, ugyanis több mint 20 nyelvre fordították le. 

Művei itthon a Scolar Kiadónál jelentek meg, melyek közül kedvenceim a Naiv.Szuper mellett a Vegyesbolti csendes napok és a Fvonk. Most a Doppler-trilógia (Doppler, Doppler, az utak királya) harmadik kötetének (Doppler hazatér - avagy a világ vége, ahogyan ismertük) bemutatójára érkezik Budapestre. 
"Doppler, a lázadó norvég antihős végül hazatér, de az érkezés nem bizonyul felhőtlennek. Azt kell tapasztalnia, hogy a világnak - legalábbis ahogy eddig ismerte - mára vége. A visszailleszkedés is van akkora kihívás, mint az elmúlt évek kalandjai. Félszeg próbálkozásai során bepillantást nyerhetünk a oslói kertvárosok tunya jólétébe, megismerjük Doppler családját, feltűnik az alfahím szerepére pályázó, fölöttébb kanos vetélytársa, továbbá egy világvégeváró mozgalom feketeöves guruja. Viszontlátjuk Bongót, a háziasított jávorszarvast, sőt még a dán pornóipar bugyraiban is kiadósan megmerítkezünk, mire a háromkötetnyire duzzadt road movie végén eljutunk Doppler evangéliumáig, a szakrális pornográfiáig.
Loe hamisítatlan skandináv humorral tálalt társadalomkritikája ezúttal is tűpontos, mégis kezdünk gyanakodni, hogy Dopplernek nem a világgal van rendezetlen ügye, sokkal inkább saját magával.
Erlend Loe-val ismét mesélőkedve teljében, legjobb formájában találkozunk. A trilógia zárókötete önmagában is élvezetes olvasmány, Doppler-rajongóknak pedig egyenesen kötelező."

A legfrissebb Élet és Irodalom-ban egy hosszabb interjút is olvashattok az íróval, szombaton délután 3 órától pedig gyertek el a Millenárisra Erlend Loe Doppler hazatér - avagy a világ vége, ahogyan ismertük című kötetének és Doppler című hangoskönyvének bemutatójára, ahol a szerzővel Karafiáth Orsolya beszélget, Rudolf Péter és Lőrincz Balázs Bendegúz közreműködésével.

Időpont: 2017. április 22. szombat 15 óra
Helyszín: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Millenáris, Osztovits Levente Terem


A blog Facebook-oldalán most meg is nyerheted a Doppler hazatér dedikált példányát!

Képek forrása: CappelenDamm Kiadó, Scolar Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése