"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2015. szeptember 9., szerda

A Rajna kincse

Nyár végén abban a szerencsében volt részem, hogy néhány napot eltölthettem a Rajna völgyében, a svájci-német-francia hármashatáron. Nem először látogattam meg a Bázelben élő barátnőmet, de most a város bebarangolása után átruccantunk a környező országokba is, ami nekem óriási élmény volt, mert két kisgyerekkel egyszerűen esélytelen volt számunkra az elmúlt években külföldre utazgatni (leszámítva egy-két napot Prágában vagy Bécsben), most pedig gyerek nélkül három napig olyan volt, mintha instant szanatóriumban lennék... Például reggel senki nem keltett azzal, hogy "annyaaa, annyaaa", senkinek nem kellett kakaót készítenem, se vacsorát főznöm, nem kellett fürdetnem vagy pelenkáznom, ehelyett éjszakába nyúlóan beszélgethettünk a barátnőmmel és hangosan üvöltethettük a kedvenc zenéinket, még a szomszédok sem panaszkodtak... Mindenkinek nagyon ajánlok egy ilyen hétvégét!

Bázel egy csodálatos város, szinte mediterrán hangulat jellemzi, amikor csak kisüt a nap, az emberek kiülnek a Rajna partjára lábat lógatni (mi is ezt tettük minden nap), napoznak, megmártóznak, sőt nyáron úsznak is a folyóban, méghozzá egy speciális bázeli eszköz, a fish bag (Wickelfisch) segítségével, ami egy színes, nagyjából vízhatlan, felfújható zsák a ruhák, cipők, kulcs stb számára, így bárhol be lehet vele menni a Rajnába és kicsit lejjebb kiszállni, felöltözni, visszamenni dolgozni, stb, mert sokan ebédszünetben is kimennek úszni egy kicsit a folyóban. Fantasztikus látvány, amikor egy meleg nyári napon sok-sok ember úszik, lebeg a színes zsákokba kapaszkodva a vízben. Itt egyébként külön nap is van erre, amikor több száz ember egyszerre úszhat a folyóban augusztus végén. Amúgy pedig szinte mindenki ilyen színes zsákokkal mászkál a városban.



Bázel egyébként viszonylag demokratikus város, az emberek többnyire visszafogottak és szerények, nem jellemző a sznobizmus vagy más jellegű hivalkodás.  Van viszont elképesztően színes éjszakai élet, amikor ott voltam, épp fesztivál (Klosterbergfest) volt a város egyik katedrálisa mellett, a világ rengeteg országából származó gasztronómiai és zenei kínálattal, bár a színpadon épp egy bázeli rockegyüttes (a beszédes nevű Rich Kid Blues) lépett fel egy nem túl karizmatikus énekessel... Itt senki nem ütközik meg azon, hogy a templomban diszkót rendeznek és alkoholt árusítanak, sem a jobboldal, sem az idősek, sőt állítólag ők a leglelkesebb látogatók.
Imádtam bal parti városrészben (Großbasel) a vörösre festett városházát, az óvárosi piacteret, a Globus áruház elképesztő gasztronómiai választékát (több szinten kaphatóak a világ legfinomabb élelmiszerei), a székesegyház (Münster) felé vezető kis utcák meg az egyetemi városrész ódon hangulatát és a Trois Rois Hotel éppen aktuális bulijára (Great Gatsby garden party) jelmezben igyekvő helyi lakosokat. 






A jobb parton elterülő Kleinbasel jóval lazább, bulisabb környék, imádnivalóak a folyóparti sétány szőlővel befuttatott házai, a kacsák a folyóban, a legvadabb álmaimat is felülmúló dekorációk az éttermekben és kocsmákban. Azonnal beleszerettem a Grenzwert nevű helybe, ha lenne ilyen Budapesten, biztos a törzshelyem lenne. Nem mellesleg iszonyú jó a zene!



Itt simán működik a becsületkasszás zöldségárusítás a város kellős közepén is.


Bázelben feltűnően sok gyönyörű kút található, aminek én soha nem tudok ellenállni és mindig bele kell mártanom a kezemet mindegyikbe...




Bázel nem túl nagy és nagyjából mindenhová el lehet jutni gyalog vagy villamossal, biciklivel. A repülőgép (fapados járat minden nap megy Budapestről) Franciaországban tesz le a Mulhouse-Freiburg-St.Louis reptéren, ahonnan busszal nagyon hamar be lehet jutni a városba. A Novartis campusa például félig Franciaországban van... Bázel fontos vegy- és gyógyszeripari központ, az összes ismerősöm valamelyik gyógyszercégnél dolgozik. Ennek megfelelően hihetetlenül színvonalas az egészségügyi ellátás, de ez akár egy külön bejegyzést is megérdemelne.


Vonattal kb fél óra távolságra van a németországi Freiburg, ami szintén teljesen lenyűgözött. Egyszerűen imádtam a Baden-Württemberg tartomány déli részén fekvő kis város hangulatát. Fagerendás házak, lenyűgöző székesegyház, és a kis utcákon mindenhol a keskeny csatornákban lábat lógató, pancsoló, kis hajókkal játszó gyerekek! A háttérben a Fekete-erdő, a Schwarzwald, a dombokon szőlőtőkék, már-már szürreális béke és nyugalom mindenütt. 







 Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése