"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. június 28., kedd

Szuper szállások, csodás levendulások a Balaton északi partján

Bár többnyire a Balaton déli partján nyaralunk, azért ha tehetjük, az északi partra is átmegyünk, és végigjárjuk a kedvenc helyeinket, Almáditól Köveskálig, újabb és újabb rejtett gyöngyszemek után kutatva.

Villa Millennium, Balatonalmádi
Nemrégiben bukkantunk rá a Villa Millenniumra, ami egy csodásan felújított és üdítően berendezett tornácos nyaraló Balatonalmádiban, gyönyörű ősfás környezetben, a tótól mindössze 600 méterre.

Az épület története - ahogy a nevéből sejthető - a múlt század első éveire nyúlik vissza, az 1910-es évektől Gizus néni nyaralójaként működött, majd 1930-tól a Joó család biztosított nívós szálláshelyet a panzió vendégeinek. A második világháborút követően vállalati üdülőként, panzióként működött. A vörös kő, fűrészelt facsipkés tornácok, vastag falak a régi balatoni nyarak hangulatát idézik, a felújítás során sikerült megőrizni az épület régi báját.






A Villa Millennium 9 pazar szobája és belső terei – Vajta Szilvia és a Wagner Interior Design Belsőépítészeti és Lakberendezési Stúdió által elkészített gondos terveknek köszönhetően – fantasztikusan  visszaadják a balatoni nyarak, a gondtalan fürdés és sport szeretetének vidám hangulatát. A panzióban isteni reggelit kínálnak, jó időben a hátsó, panorámás teraszon, hűvösebb időben pedig a szuperhangulatos étkezőben. Ha az alsó szinten kapunk szobát, érdemes felmenni az emeleti társalgóba is körülnézni, gyönyörű a berendezés, vannak könyvek, társasjátékok, újságok is. Az alsó kertben játszótér, trambulin található, nem csak gyerekeknek...A fogadtatás és a kiszolgálás kifejezetten barátságos, és az árak sincsenek az egekben.

Levendula Ház, Tihany
Június végén nem mehetünk el szó nélkül a levendulavirágzás mellett, ami egészen varázslatos élmény, Tihanytól a Balaton-felvidékig több csodás levendulást is találunk. A tihanyi Levendula Ház július 1-ig kínál sétákat, szedd magad-akciót, geotúrát és ismeretterjesztő előadásokat. Aki kevésbé zsúfolt levendulásba vágyik, a Belső-tó és a Sajkod közötti területen levő kisebb, "régi" levendulást keresse fel, vagy vegye az irányt a Pécselyi-medence gyöngyszeme, Dörgicse felé.

Levendula Major, Dörgicse
Itt található a Levendárium teaház és a Dörgicsei Levendula Major biogazdaság, amely több hektáros levendulaültetvények varázslatos látványát kínálja, májustól szeptember végéig. Az első virágzás júniusban, a második nyár végén van. Éppen a jövő héten lesz az első virágzás utáni aratás. Július 16-án pedig az angol levendula virágzásakor levendulanapot tartanak, vezetett kertlátogatással a levendulásban, a gyógynövény- és fűszerkertben, lehet szappangolyót készíteni, virágot kötni, kézműveskedni a kicsikkel. A tulajdonos dr. Demján Ildikó orvos-természetgyógyász, aromaterapeuta mindent tud a levendula szerteágazó felhasználási módjairól (az illatosítástól a fertőtlenítésen és a rovarűzésen át a gasztronómiáig) valamint az levendulaolajokról, melyet évről évre innen szerzek be.

A teaházban és a mintaboltban főként kétféle levendulából (Lavandula augustifolia és Lavandula x intermedia) készült termékeket, olajakat, fürdősókat, élelmiszereket, ajándékokat, szörpöket kínálnak. Mindezt a csodálatos román kori ikertemplom romjainak árnyékában.




Pántlika Porta, Dörgicse
Ahová általában vissza szoktunk térni - részben azért, mert Dörgicsén ez az egyik, talán az egyetlen jó étterem - az a Pántlika Porta, a Mucsi Zalán organikus termesztésről híres pincészetéhez kapcsolódó borterasz, ahol egy viszonylag szűk és szezonális ételekből összeállított napi ajánlatból (a bejáratnál elhelyezett krétatábláról) lehet választani. Egyébként Stahl Judit is ide jár, legutóbb konkrétan a mellettünk levő asztalnál ebédelt a kislányával és a férjével.


Sárffy Ház, Dörgicse
Dörgicsén - pontosabban az eldugottabb, húszlakosú Kisdörgicsén - található a csodálatos arányérzékkel és jó ízléssel felújított Sárffy Uradalmi Vendégház. A tulajdonos Giebiszer Tamásnak hamar felkeltette az érdeklődését az épület, amelynek léptéke és beépítési módja eltért a hagyományosan zsellérek lakta falvakétól. Mivel ez a település kisnemesi falu volt, a házak és a gazdasági épületek sűrűbben épültek az udvarokra, a Sárffy Ház azonban kitűnt a környező porták közül is, gazdái a hazánkban akkoriban ritka, olaszos léptékű paraszti gazdaságot hoztak létre. A portán található lakóház valójában egy polgárház, városias jegyekkel.

A magtár, az istálló, a kocsiszín, a csirkeól és a pajta ma mind a pihenést szolgáló helyiségek, szobák, apartmanok, étkező- vagy ejtőzőhelyek. A kocsiszínből nagyvonalú, olaszos közösségi tér lett, kandallóval, a 17-18. századi boltozott, pillérekkel alátámasztott istálló pedig pazar szállodai szobákká és reggelizőhelyiséggé alakult. Az olasz vándorkőművesek által a reneszánsz hazájából magukkal hozott arányérzékük hatására a lovak épülete lett a legpompásabb belső terekkel rendelkező épület a birtokon.

A hajdani csirkeól a két hatalmas diófa árnyékában meghúzódó nyári konyha, hagyományos kemencével. A luxus érzetét fokozza a fűtött, sós vizű medence, a barátságosságot pedig a háziak kedves állatai, Boróka, a foxi és a macskák, akik vidáman kergetőznek a kertben.











Villa Szent Jakab, Vászoly
A mesébe illő szépségű Vászolyról, a Vászolyi Sajtmanufaktúráról és a Villa Szent Jakabról már tavaly nyáron is írtam itt a blogon. Nemrég megnyitott a falu közepén a Zománc Bisztrócska is, egyszerű, helyi ételekkel.

Levendula Porta, Kékkút
A csodás Káli-medencében is találhatók kevésbé ismert levendulások, például a kékkúti Levendula Porta, Keszthelyi Eníd és Tibor gazdasága, igazi tehenekkel, juhokkal és malacokkal, ahol a francia levendulából készült termékek mellé szuper falusi reggelit is kínálnak (hétköznap reggel 10-ig, hétvégén egész nap).

Kővirág, Köveskál
Köveskál a Káli-medence egyik fontos gasztronómiai középpontja, szinte minden utcában zseniális éttermeket lehet találni. A kedvencünk azonban hosszú évek óta a Kővirág.

Zakar Katáék évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő éttermében igazi gourmet ételeket kínálnak, friss, szezonális, helyi alapanyagokból, elérhető árakon. Kata háromnaponta megújítja az étterem falán lógó étlapot, az asztalon mindig van friss virág,  az ételek a levesektől a desszertekig zseniálisak és különleges, de nem túlkomponált tálalásban érkeznek az asztalra.


A hely valahogy a legnagyobb hőségben és nyüzsgésben is nyugalmat áraszt,
A Kővirágban szállást is kínálnak, nyáron általában eléggé tele vannak, de éppen ezekben a napokban bővülnek az étteremmel szemközti házban újabb, kétszintes apartmanokkal, úgyhogy érdemes próbálkozni.

Menjetek, fedezzétek fel a Balaton északi partját, szedjetek levendulát, egyetek finomakat és terjesszétek ti is a helyek jó hírét!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése