"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2017. február 20., hétfő

Autentikus kínai teaszertartás Újbudán - Kong Ming Teahouse

Nemrég egy új teaházban jártam, amely néhány hónapja nyílt a négyes metró végállomásától nem messze, a Ballagi Mór utcában. A felújított szuterénben igényes, barátságos és letisztult hangulat fogad, fából készült polcok, a teák számára kialakított hatalmas, üvegből vagy agyagból készült tárolóedények, kínai teáskészletek, kannák és csészék. Ha nemcsak vásárolni, hanem kóstolni is szeretnénk, több meghitt sarok, kanapé, fotel és egy központi asztal közül választhatunk.



A Kong Ming az egyik legnagyobb alapterületű kínai teaház Magyarországon, ahol lehetőségünk van  lecsendesedni, lelassulni és a tulajdonos, Szigethy Balázs kung fu harcművész, kínai tolmács és kaszkadőr beszámolóit hallgatni a kínai kultúráról, történelemről és szokásokról. Célja  nemcsak a kínai teák és a teakultúra megismertetése a magyar emberekkel, hanem az is, hogy egy olyan szemléletmódot mutasson, amely segíthet tudatosan jelen lenni a pillanatban egy csésze forró tea mellett.



Balázs az ELTE kínai szakán végzett, majd Jilin állam egyetemén tanult Kínában. A teázót tavaly decemberben nyitotta a testvérével, Eszterrel. A nagy teakóstoltató asztal mellett láthatóan örömmel mutatja be az autentikus teafogyasztási szokásokat, hozzáértő és kedves stílusban adja át a tudását, többek között a teaház névadójáról, Kong Mingről, aki a kínai történelem egyik legbölcsebb stratégája és egyben a teakultúra megteremtője volt, ugyanis a legenda szerint katonáit egy rejtélyes vírus gyengítette le, viszont a tea segítségével meggyógyultak, ezért hálából mindenkivel ültettetett egy teafát, amellyel a legelső teaültetvényt hozta létre az országban.



Látogatásunkkor, február közepén rajtunk kívül igazi teafanatikusok vannak a teázóban, valamint a tulajdonos kaszkadőr kollegája, akivel ezekben a hetekben napközben Etyeken forgatnak a Robin Hood produkcióban, esténként viszont a teaházban csendesednek le egy-egy dolgos nap után. 

Balázs egy kung fu harcművész barátja révén ismerkedett meg az igazi, alternatív teázással, majd Kínában ösztöndíjasként hosszabb ideig is alkalma nyílt tanulmányozni a teafogyasztási szokásokat és bővíteni a különböző teafajtákkal kapcsolatos ismereteit. Azóta évente legalább egyszer kimegy Kínába, és a teaházba is kizárólag onnan szerzi be az alapanyagokat és eszközöket.

A tulajdonos nemcsak a testedzésre és a harcművészetre, hanem a tudatos táplálkozásra (tiszta étkezésre) is nagy hangsúlyt fektet. A legjobb minőségű tealeveleket igyekszik beszerezni, és nagyon odafigyel arra, hogy a teaházban a lehető legtisztább vizet használják a teakészítéshez. Ezért egy speciális berendezéssel (fordított ozmózissal) tisztítják a vizet. A teát több millió éves agyagból készült edényekben tárolják, amelyek kifejezetten erre a célra készültek és megfelelően lélegeznek. Különleges gondot fordítanak a tealevelekre, amelyeket a teaszertartás (kung fu cha) során először forró vízzel meglocsolt, belül még száraz kannába tesznek, ezáltal elősegítik azok "kinyílását". Ezt a főzetet kiöntik, ezzel "lemossák róla a port".



A teacserjének sokféle változata létezik, melyeket hat fő kategóriába sorolnak: zöld tea, fehér, sárga, világoszöldes-kék, vörös, fekete. A tealevél érzékeny a fermentálásra, pirításra, a termesztés helyére, idejére, a szüretelés módjára stb. A Kong Mingben kizárólag kínai, főként shu pu-er, néhány sheng, és oolong teákat lehet kapni, melyeket többször fel kell önteni. Természetesen a teaszertartáshoz megfelelő eszközöket is kínálnak.

A teákat 50 grammonként lehet megvenni, áruk 1500 és 4000 Ft között mozog. A főkóstoltató asztalnál felár ellenében teázhatunk, sőt otthonra is vihetünk apró, összepréselt teakockákat 350 Ft-ért.
Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig délután 4-től 8-ig, pénteken 4-től 9-ig, szombaton délután fél 3-tól 9-ig. A tervek szerint jó időben a szomszédos telken szabadtéri terasszal is bővül majd a Kong Ming.
Cím: Budapest 1115, Ballagi Mór u. 3.

Megközelíteni a Kelenföld vasútállomás felé induló 49-es villamossal érdemes, a Csóka utcai (Karinthy Színház) megállótól pár perc sétára található a teaház.

A képek forrása: a Kong Ming Teahouse Facebook-oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése