"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. október 3., hétfő

Heit Zsófi, Dr. Maszat bohócdoktor

Zsófit a játszótérről ismerem, egy rendkívül helyes, mindig vidám, energikus nő, ráadásul két tündéri kisgyerek, az óvodás Samu és a bölcsődés Sári anyukája.
Nemrégiben ment feleségül gyerekei apjához, Tamáshoz és éppen most jött haza a nászútjukról Portugáliából. A Tranzit Art Caféban ültünk le kávézni és beszélgetni.

Színes gyerekkor, utazások a családdal
Zsófi egy rendkívül nyitott, támogató családban nőtt fel Újbudán, bölcsész szülők gyerekeként, nővérével, Orsival. Gyerekkorában sok mindent kipróbálhatott, a néptánctól a tornán át a hegedűig, négy évig a Balettintézetbe is járt, amit magas termete miatt hagyott ott. A szüleivel beutazták fél Európát, Spanyolországtól Olaszországon át Franciaországig.

Művészeti iskolák, színészet
Zsófi kisiskolás korában szorgalmas, jó tanuló volt, kamaszkorában azonban jobban érdekelték a művészfilmek, mint a tanulás, így nyolc különböző iskolában is megfordult, végül a Novus Művészeti Iskolában érezte a legjobban magát. A Keleti István Művészeti Iskolába járt, amikor egy szerelem miatt Bécsbe költözött. 21 évesen érettségizett és a Nyugat-Magyarországi Egyetem festő szakára jelentkezett, ahol az édesapja és a nővére is végeztek korábban. Zsófinak azonban hiányzott a budapesti pezsgő kulturális élet és nem sokáig bírta Szombathelyen...
Az öntörvényű lány korán megismerkedett a színészettel, a Gutenberg Művelődési Otthon drámastúdiójában, valamint a zalaszentgróti Ascher-táborokban, és a Lukáts Andor alapította  Sanyi és Aranka színházban is játszott. Leginkább az alternatív színház vonzotta, meghatározó élményei a Wojczek és a Balta a fejbe című darabok voltak kamaszkorában.

Családalapítás
Zsófi nagyon családcentrikus, imádja a gyerekeket, pici kora óta az volt az álma, hogy gyerekotthont hoz létre, vagy valamilyen formában gondját viseli a szülők nélkül nevelkedő, valamiben hiányt szenvedő gyerekeknek. Pozitív energiáját és jókedvét magától értetődő természetességgel adja tovább gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Tomit, a férjét - aki zenész, operatőr - is lehengerlő vidámságával vette le a lábáról. Zsófi és Tomi kamaszkoruk óta ismerik egymást, de csak 6 éve alkotnak egy párt, azóta viszont két gyerekük is született: Samu és Sári.

Nevetésterápia Doktor Maszattal
Zsófi a gyerekek nevelése mellett mesekönyvet is illusztrált és több szakképesítést is megszerzett (így lett pedagógiai asszisztens és kisgyermekgondozó). Néhány hónapja azonban rátalált a számára megfelelő feladatra, és bohócdoktorként kamatoztatja drámai érzékét, bűvésztehetségét, humorát és a gyerekek iránti rajongását. Doktor Maszat a Heim Pál Gyermekkórházban és a II. számú Tűzoltó utcai Gyermekklinikán heti kétszer is vizitel a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány bohócdokijaként.

A bohócdoktorkodás ötlete az amerikai Hunter Campbell Adams-től - ismertebb nevén Patch Adams-től - származik, aki orvosként az 1970-es évek eleje óta alkalmazza a bohócruhás felvidító terápiát. (Életéből film is készült Robin Williams főszereplésével.) Ma már az egész világon dolgoznak bohócdoktorok Patch Adams szellemében, Ausztráliától Nagy-Britannián át Japánig és Namíbiáig.

 A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány bohócdoktorai a sajátos feladatra hónapokon át készülnek improvizációs és helyzetgyakorlatokkal, pantomim- és beszédtechnika-órákkal, és miután megkezdték működésüket a gyerekkórházakban, minden hónapban két napos tréningen vesznek részt. Ekkor van lehetőség tapasztalatcserére, művészi eszköztáruk bővítésére, a vizitek közben adódott esetleges problémák megbeszélésére. A bohócdokiknak ráadásul ismerniük kell a kórházak, intézmények higiéniai és más szabályait, képezniük kell magukat a különböző betegségek kórlefolyását és gyógymódjait illetően, bővíteniük kell pszichológiai ismereteiket.

A nevetés tudományosan bizonyított módon segíti a betegek felépülését, a betegség és a kórházban tartózkodás kiváltotta feszültség oldását, valamint stimulálja az immunrendszert is. Sok szerrel szemben a nevetés esetében azonnal megfigyelhető a pozitív hatás, a keringés felpörög, a légzés gyorsul, az anyagcsere felgyorsul, az izmok jobban dolgoznak. A jókedv hatására megnő az endorfinszint, csökken a fájdalom és a feszültség.

Támogatás a Bohócdokiknak
Szuper hír, hogy a bohócdokik a múlt héten, éppen vezetőjük, Lala születésnapján értesültek róla, hogy elnyerték az Új Európa Alapítvány támogatását, ami komoly elismerés számukra.
Te is támogathatod adományoddal a munkájukat és a nevetésterápiát. Ilyen egyszerű:
- 250 Ft-tal támogatod, ha felhívod a 13600 vonalat és a 34-es melléket, vagy elküldöd sms-ben a 34-es kódot a 13600-as telefonszámra;
- adód 1 százalékával vagy átutalással. Itt minden fontos információt megtalálsz!

Nemcsak Zsófi ad a gyerekeknek, hanem ő is gazdagodik ettől a munkától. Neki a bohócdoktorság új látásmódot, célokat és önbizalmat ad, valamint a hétköznapok is új megvilágításba kerülnek a kórházban átélt élmények hatására. Gyerekei és férje büszkék rá és mindenben támogatják.

Hajrá, Zsófi, hajrá, bohócdokik!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése