"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2017. március 3., péntek

Kreatív Alkotó Csoport - KACS Műhely

A KACS Műhelyt két kíváncsi és kreatív múzeumpedagógus lány, Elek Ágnes és Nagy Anikó hozta létre. Nemrég Ági volt a nyertese a blog egyik játékának, így kezdtünk el beszélgetni az alkotócsoportról is. Egészen lenyűgözött az a komplexitás, amellyel a lányok egy-egy alkotó foglakozást megterveznek és megvalósítanak. Ebben a posztban az ő történetüket olvashatjátok.


Ági Nyíregyházán végzett rajz és vizuális kommunikáció szakos pedagógusként, majd textiltervező művészként a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetemen. Ezt követően a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban helyezkedett el múzeumpedagógusként. Itt találkozott Anikóval, akivel nagyon jó barátnők lettek, munkaidő után kiállításokra jártak, foglalkozásterveken gondolkoztak és módszertant fejlesztettek ki.A sorozatos pozitív visszajelzések hatására hozták létre a kettejük alkotói csoportját, a KACS Műhelyt, amellyel alapvető emberi értékek és egy újfajta látásmód közvetítésére törekszenek. Foglalkozásaik azért is zseniálisak, mert gondolkodásra sarkallnak, megismerésre és felfedezésre buzdítanak, miközben aktuális témákat, ünnepeket dolgoznak fel.A lányok vidéken élnek (Ráckevén illetve a Zsámbék melletti Csabdin), és gyakori vendégek az ország különböző pontjain rendezett kulturális fesztiválokon, ahol a programhoz, vagy egy adott ünnephez kapcsolódva tartanak performansznak is beillő, komplex alkotó foglalkozásokat.

Augusztus 20-án például egy "Zsíros deszka" nevű projektet valósítottak meg, ahol egy méternyi fából készült kenyeret vágtak fel szeletekre, amelyekre családok írták fel, mit jelent számukra egy szelet kenyér. A deszkák a csabdi könyvtárban lesznek kiállítva.
Zsámbékon hangszereket készítettek, Ráckevén könyvtári bújócskát rendeztek, ahol a gyerekek a kedvenc mesehőseik vagy történeteik alapján rendezték át a könyveket.

Nemrég például a biatorbágyi Kisgombos Könyvesboltban tartottak farsangi maszkkészítő műhelyt, amelynek során nagyon nagy szerephez jutott a gyerekek személyisége és kreativitása is, valamint a másikra való figyelés is. Olyan feladatokat kaptak például, hogy tapintás alapján vagy csukott szemmel rajzolják le a másikat, figyeljenek a belső üzenetekre, hogy hogyan érzik a formákat. Arra is kitért a foglalkozás, hogy kinek mi a félelme, hogyan ül ki az arcra ez az érzés, és ez hogyan formázható meg egy álarcban, fonalgrafika formájában.Március 19-én a Kiskert Piacon, nyáron pedig többek között a veszprémi bábszínház-fesztiválon, Szerbiában, Vácrátóton, illetve a Józsefvárosi Galériában is találkozhattok a KACS Műhellyel, érdemes becsatlakozni egy-egy eseményhez.

A lányok nagyon szeretnének egy saját műhelyt létrehozni valahol Budapesten is, ahol rendszeresebben tarthatnak majd foglalkozásokat. Kívánom, hogy ez az álmuk minél hamarabb megvalósuljon!


Képek forrása: KACS Műhely Facebook-oldala
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése