"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2017. március 3., péntek

Kreatív Alkotó Csoport - KACS Műhely

A KACS Műhelyt két kíváncsi és kreatív múzeumpedagógus lány, Elek Ágnes és Nagy Anikó hozta létre. Nemrég Ági volt a nyertese a blog egyik játékának, így kezdtünk el beszélgetni az alkotócsoportról is. Egészen lenyűgözött az a komplexitás, amellyel a lányok egy-egy alkotó foglakozást megterveznek és megvalósítanak. Ebben a posztban az ő történetüket olvashatjátok.


Ági Nyíregyházán végzett rajz és vizuális kommunikáció szakos pedagógusként, majd textiltervező művészként a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetemen. Ezt követően a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban helyezkedett el múzeumpedagógusként. Itt találkozott Anikóval, akivel nagyon jó barátnők lettek, munkaidő után kiállításokra jártak, foglalkozásterveken gondolkoztak és módszertant fejlesztettek ki.



A sorozatos pozitív visszajelzések hatására hozták létre a kettejük alkotói csoportját, a KACS Műhelyt, amellyel alapvető emberi értékek és egy újfajta látásmód közvetítésére törekszenek. Foglalkozásaik azért is zseniálisak, mert gondolkodásra sarkallnak, megismerésre és felfedezésre buzdítanak, miközben aktuális témákat, ünnepeket dolgoznak fel.



A lányok vidéken élnek (Ráckevén illetve a Zsámbék melletti Csabdin), és gyakori vendégek az ország különböző pontjain rendezett kulturális fesztiválokon, ahol a programhoz, vagy egy adott ünnephez kapcsolódva tartanak performansznak is beillő, komplex alkotó foglalkozásokat.

Augusztus 20-án például egy "Zsíros deszka" nevű projektet valósítottak meg, ahol egy méternyi fából készült kenyeret vágtak fel szeletekre, amelyekre családok írták fel, mit jelent számukra egy szelet kenyér. A deszkák a csabdi könyvtárban lesznek kiállítva.
Zsámbékon hangszereket készítettek, Ráckevén könyvtári bújócskát rendeztek, ahol a gyerekek a kedvenc mesehőseik vagy történeteik alapján rendezték át a könyveket.

Nemrég például a biatorbágyi Kisgombos Könyvesboltban tartottak farsangi maszkkészítő műhelyt, amelynek során nagyon nagy szerephez jutott a gyerekek személyisége és kreativitása is, valamint a másikra való figyelés is. Olyan feladatokat kaptak például, hogy tapintás alapján vagy csukott szemmel rajzolják le a másikat, figyeljenek a belső üzenetekre, hogy hogyan érzik a formákat. Arra is kitért a foglalkozás, hogy kinek mi a félelme, hogyan ül ki az arcra ez az érzés, és ez hogyan formázható meg egy álarcban, fonalgrafika formájában.







Március 19-én a Kiskert Piacon, nyáron pedig többek között a veszprémi bábszínház-fesztiválon, Szerbiában, Vácrátóton, illetve a Józsefvárosi Galériában is találkozhattok a KACS Műhellyel, érdemes becsatlakozni egy-egy eseményhez.

A lányok nagyon szeretnének egy saját műhelyt létrehozni valahol Budapesten is, ahol rendszeresebben tarthatnak majd foglalkozásokat. Kívánom, hogy ez az álmuk minél hamarabb megvalósuljon!


Képek forrása: KACS Műhely Facebook-oldala




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése