"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2017. július 19., szerda

A Káli44 Vendégház Révfülöpön

Ismét egy szuper vendégházat ajánlok a figyelmetekbe, méghozzá a Káli44-et, amelyet a blogon nemrég bemutatott Kauker Szilvi és férje, Aklan András hoztak létre Révfülöpön.

Aki figyeli a blog Facebook-oldalát, az már jó pár képpel találkozhatott ebből a vendégházból, hiszen az elmúlt egy hónapban kétszer is ellátogattam ide.


A vendégház története - Vihar szálló és Magyar Csárda
A házat 1895-ben építtette a kővágóőrsi származású Schwarcz József, aki szatócsboltként és vendéglőként üzemeltette. Az első képes anyag a házról a Vihar szálló és vendéglő bejáratát ábrázoló 1899-es képeslap. Ekkor egy nagy étterem, ivószoba, bolti helyiség, 4 vendégszoba, nagy borpince, jégverem, istálló és kocsiszín is tartozott a házhoz.


1938-ban már Magyar Csárda néven üzemelt és már 6 kiadó szobája volt. Az éttermi részben rendezvényeket is tartottak, nem ritkán verekedtek össze a vendégek. Az államosítás során állami kézbe került, sokáig rendőri szállás is volt. Később a Nagy család, majd egy osztrák tulajdonos birtokolta, végül nemrég az Aklan-Kauker család vásárolta meg.

A Káli44
Szilviék azért vették meg a több mint 120 éves kúriát, hogy ide költözzenek le két kislányukkal, de idén nyáron még vendégházként üzemeltetik, így gyakorlatilag bárki megszállhat náluk. A Vendégházat a címről - Káli út 44 - nevezték el. Ősztől teljesen felújítják a házat, addig azonban érdemes megnézni, mit hozott ki Szilvi a meglévő  helyiségekből egyszerű, mégis lenyűgöző megoldások segítségével.

A házban 6 egyedi és hangulatos szoba található - ebből egy két helyiséges családi szoba pici gyerekszobával és egy franciaágyas nagyszobával - és két közös fürdőn osztoznak a vendégek.Van még egy konyha és egy nagy fedett terasz is, valamint egy hatalmas kert gyümölcsfákkal és mini játszótérrel.


A tisztaszoba
Az egyik kedvenc szobám a "tisztaszoba", amely a nevét nem csak a tisztaságáról, hanem a Balaton-felvidéki parasztházak legdíszesebb szobájáról kapta. Ez a szoba volt a parasztházak gyöngyszeme, magasan vetett ágyakkal, díszes bútorokkal. Nagyon megörültünk, amikor ezt a szobát kaptuk múlt hétvégén, hiszen a csodás ónémet bútorokat - amelyek évtizedek óta a ház tartozékai -  használhattuk is.
Családi szoba
Megszálltuk már a Nagy Balaton családi szobában is, amiben imádtuk a dekorációkat: az ágy feletti evezős megoldást, valamint Rófusz Kinga Nyár című képét.
Szilviék fontosnak tartják a fenntarthatóságot és az egészséget, ezért a vendégház törölközőit és ágyneműit kizárólag természetes alapanyagokkal tisztítják.

 A Balaton néhány perc gyaloglásra található, jó időben le lehet menni strandolni vagy hajózni, a Káli-medencét pedig akár autóval, akár kerékpárral is érdemes innen bejárni. A tulajdonosok kérésre borkóstolókat is szerveznek, hiszen saját családi szőlőbirtokuk és borászatuk is van.Ajánlom azoknak, akik egy kicsit szeretnének kiszakadni a nagyvárosi nyüzsgésből, valamint nagyra értékelik a rusztikus stílusú szállásokat és az eredeti megoldásokat.
Képek forrása: a Káli44 Vendégház Facebook-oldala


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése