"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2017. december 4., hétfő

Rumini kalandszoba nyílt a Bartók Pagonyban

Ismeritek Ruminit? Mostantól kezdve akár ti is beléphettek a mesébe és tevékenyen részt vehettek a csavargóból hajósinassá lett, okos és bátor kisegér izgalmas kalandjaiban, a Bartók Pagonyban ugyanis megnyílt az egyik legfantasztikusabb kalandszoba, amiben valaha jártam, telis-tele olyan dolgokkal, amire minden gyerek vágyik! Rejtett kulcsok, dobozok, ajtók, titkosírás, üvegcsék, órák, jelek, amik megfejtésre várnak...


Az Év Gyerekkönyvéből a legnagyobb kalandszobába

Berg Judit tíz évvel ezelőtt Az Év Gyermekkönyve-díjat a Rumini című könyvéért kapta meg, amely a Pagony Kiadónál jelent meg Kálmán Anna illusztrációival. A nyolc részre duzzadt kalandregény-sorozat fordulatos, izgalmas, szellemes, jól van megírva, így aztán nem meglepő, hogy hatalmas kedvenccé vált, sőt több iskolában ajánlott olvasmány is lett.

A legtöbb gyerek imádni fogja a most megnyílt kalandszobát, amelyet hatalmas alapterületen, a Bartók Pagony alagsorában alakítottak ki. A 265 négyzetméteres szabadulószoba két szuperizgalmas pályáján, játékos módon lehet átélni Rumini kalandjait. Az sem okoz gondot, ha valaki még nem ismeri Ruminit, mert ez a kalandszoba a regény ismerete nélkül is teljes egészében végigjátszható és értelmezhető. Sőt utána talán még érdekesebb lesz elkezdeni (vagy újraolvasni) a regényt, mert ismerősek lesznek a helyszínek és a szereplők. A nagyobbik gyerekem és a barátnője már ismerték a regényt, a kisebbik - ötéves - gyerekemmel mi a kalandszobában való részvétel óta esténként olvassuk Rumini kalandjait. 


Vérszívó denevérbarlang

Mi a kék pályán mentünk végig, amely a Vérszívó denevérbarlang nevet kapta. A feladat: megtalálni  Elbán herceg uralkodói pecsétgyűrűjét, és visszajuttatni azt jogos tulajdonosának. Imádtuk a vérszívó feketeszárnyú denevérek barlangját, bekukkantottunk Makkiátó apát titkos műhelyébe, felmásztunk a Jéghegyre, és fél óra alatt sikerült kijutnunk a labirintusból. Néha kicsit elakadtunk, volt, hogy nem tudtuk kinyitni a lakatot, vagy kisebb tippekre volt szükségünk, de ilyenkor mindig kaptunk egy picike segítséget Ruminitől, aki a játék során mindent lát és hall. 

Holdbékák mocsara

A másik, piros pálya a Holdbékák mocsara nevet kapta. Ebben Mókus mágusnak kell segíteni megszerezni a Receficefa gyógyító kéregesszenciáját, és meg kell találni a kalózkirály pecsétgyűrűjét. A Holdbékák mocsarából való kijutást követően be kell menni az Elátkozott öböl kalóztanyájára, majd a Béklyó közből kell ügyesen kiszabadulni. 

Elsősorban gondolkodni kell a megoldásokhoz, kutatni a labirintusban elrejtett jeleket és összefüggéseket. Nem kell hozzá levenni a cipőt, sőt bármilyen hétköznapi öltözékben végig lehet járni a pályákat, de érdemes kényelmes ruhában menni. A kalandszobát 8 éves kortól érdemes kipróbálni, de mi kisebb gyerekkel (5 éves) voltunk és ő is aktívan részt vett a játékban, sőt rendkívül élvezte a kalandot a nagyobb (11 éves) testvérrel, barátokkal. 10 éves kor betöltését követően felnőtt kíséret nélkül is használható.

Az előtérben található hajó, a Szélkirálynő élethű mása mellett kaptok eligazítást a szabályokról és a feladatról.Egy pályán legalább 3, de legfeljebb 7 főnek érdemes végigmennie. Összesen 45 perc áll rendelkezésre, ha nem sikerül ennyi idő alatt befejezni, akkor ki kell jönni, viszont egy kis segítséget mindig lehet kérni az egyes feladatoknál, tehát meg lehet csinálni ennyi idő alatt a pályákat.

Nemcsak kicsik, hanem nagyobbak, családok vagy baráti társaságok, osztályok is játszhatnak a Rumini szobában. Mivel egyszerre csak 14 fő tud szabadulni a 2 pályán, ezért az osztály másik felének a tervek szerint rendhagyó irodalomórát tartanak majd a tanárok, amihez óravázlatot is kaphatnak majd aszerint, hogy az osztály mennyire ismeri a Ruminit.

A kalandszobákban nem lehet fényképezni, viszont a játék végén egy varázstükörrel lehet fotókat készíteni, amit aztán e-mailben kapnak meg a résztvevők. 10 év feletti gyerekek már egyedül is bemehetnek, amíg a kísérők a fenti kávézóban vagy a könyvesboltban várakozhatnak. Itt a Rumini-sorozat 8 részét és az új, Nagy Zoltán által illusztrált 2017-es kiadást, valamint a Rumini kártyajátékot, kirakóst és hangoskönyvet is megtaláljátok.


Kalandra fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése