"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2015. október 19., hétfő

Mikkamakka - új gyereklap kisiskolásoknak

Ezen az esős napon a Tabánban jártam, a Mesemúzeumban, ahol egy új, kisiskolásoknak szánt szuper gyereklap bemutatóján vehettem részt. A Mikkamakka magazint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet adja ki, és juttatja el ingyen minden általános iskolába, hogy az 1-4. osztályosok az iskolai könyvtárban hozzájuthassanak. A lap elsődleges célkitűzése az olvasásnépszerűsítés, a kortárs gyerekirodalom közelebb juttatása a gyerekekhez és pedagógusokhoz, szülőkhöz, a vizuális kultúra fejlesztése és az ismeretterjesztés.



A piacon már jelenlévő hasonlóan színvonalas gyereklapok (Szitakötő, Csodaceruza) mellett a Mikkamakka a kortárs irodalmi, művészeti és kulturális ismeretterjesztést tűzte ki célul, ezen felül pedig a pedagógusok számára is jelentős segítséget nyújt majd egy most készülő támogató aloldal révén.

A Mikkamakka magazin főszerkesztője, Pásztor Csörgei Andrea (Csöri) - aki egyébként a Kaméleon Olvasóklub egyik oszlopos tagja és szervezője is -  mesélt egy kicsit a lapról. 

- A magazinban megtalálhatók a hagyományos népmesék, a kortárs gyereklíra és -próza legizgalmasabb darabjai (Kollár Árpádtól, Borbáth Pétertől), és találunk mesét Lázár Ervintől, akitől a lap névadó mesefigurája, Mikkamakka is származik. Ezen kívül szövegértést fejlesztő, szókincsbővítő játékos feladatok, magyar és angol nyelvű rejtvények és érdekes könyvajánlók is helyet kapnak a lapban. Minden szám meghatározott tematika köré épül: az első (egyébként dupla) szám témája az út, az utazás, a második (szintén dupla) számé pedig az idő lesz. A gyerekek ismereteit igyekeztünk érdekes interjúk és cikkek segítségével bővíteni, bár az első számban talán kicsit túltengenek az interjúk, mentségünkre szolgáljon, hogy nagyon rövid idő állt rendelkezésünkre és ezek az interjúk az átlagtól eltérő gyerekeket is bemutatnak: Sári például egy SNI-s kislány, aki rendkívül ügyesen vette az akadályokat az iskolában, Zsófi pedig - aki itt a Mesemúzeumban előadta nekünk Lázár Ervin meséjét - a Nemzeti Színházban is játszik gyerekszínészként.  Azt gondolom, ezek a történetek más gyerekeket is érdekelhetnek, inspirálhatnak és ezáltal a szociális kompetenciát is fejleszthetik. De különleges foglalkozásokat is bemutatunk, az első számban egy idegenvezető mesél a munkájáról, és megtudhatjuk, mivel foglalkoznak egy Madármentő Állomáson. Olvashatnak arról, milyen közlekedési eszközöket használtak ükanyáink, vagy egy bolygókutató segítségével képzeletben kirándulhatnak egyet a Marsra, amiről egy színvonalas poszter is található a lap közepén. Rendkívül nagy hangsúlyt fektettünk a  magas színvonalú illusztrációkra is. Kortárs magyar szerzők és illusztrátorok is bemutatkoznak egy-egy cikkben: most például Borbáth Péter író és Simonyi Cecília illusztrátor. Igyekeztünk olyan tartalmakat beletenni a lapba, amelyek a családi idő minőségi eltöltését szolgálják, például otthon közösen elvégezhető kísérletek leírását és finom, könnyen elkészíthető recepteket. Készül a Mikkamakka magazinhoz egy online támogató felület, amely a pedagógusok számára ad ötleteket, és segíti őket, hogy a magazin írásait az alsó tagozatos nevelő-oktató munkában is hasznosítani tudják.

Olvassatok ti is Mikkamakkát! Megtaláljátok az iskolátok könyvtárában és januártól elő is fizethettek rá!

Képek forrása: Mikkamakka Facebook-oldal, Portré: Erdős Zsolt (Zsolt Erdos Photography)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése