"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2015. november 24., kedd

Szegedi Katalin - a meserajzoló varázslónő

Szegedi Katalint nagyon régóta ismerem, az általa rajzolt mesekönyveknek pedig már külön polcunk van a gyerekek szobájában. Kata egy igazi varázslónő, aki egy mesebeli házban él a Dunakanyarban. Itt készíti csodás és részletgazdag meseillusztrációit, amelyekben bátran felhasználja a vele szembejövő talált tárgyakat, apró növényi részeket, textildarabokat, régi fotókat, újságkivágásokat. Imádom ezt a szabad és kreatív hozzáállást az alkotáshoz, ráadásul Kata minden munkája azonnal felismerhető és semmivel sem összetéveszthető. Kedvenc könyveim tőle a Háncsvirág (norvég népmesék), A mindentvarró tű, A fűszerkatona, az Érik a nyár, illetve a Lenka és a Palkó című könyvek, de kíváncsian várom a most megjelent új meséket is.


Látszik, hogy Kata mennyire imádja a munkáját, rendszerint megtalálják őt a számára kedves feladatok, ezért többnyire lelkesedéssel és szeretettel veti bele magát az alkotásba. Saját meséi az Álomcirkusz (amely először a General Press és a Csodaceruza gondozásában jelent meg 2002-ben, majd a Csimota Könyvkiadó adta ki újra 2014-ben), a rendkívül népszerű Lenka (2010) és a Palkó (2013) című könyvek (utóbbi kettő szintén a Csimota Könyvkiadónál jelent meg), melyeket több nyelvre lefordítottak, színre vittek, sőt már Lenka-csoki is készült a Fabric csokoládémanufaktúránál.


Kata igen termékeny illusztrátor, eddig több mint 20 könyvet rajzolt. Október végén jelent meg G. Szász Ilona Álomszövő Pendula című meséje (Naphegy Kiadó), néhány napja pedig Finy Petrától A darvak tánca című mesekönyv (Cerkabella Kiadó), csodás Szegedi Katalin-rajzokkal.






Hagyományosan év vége felé jelenik meg a Mesés Naptára (Cerkabella Kiadó), sőt idén novembertől Kata munkái most már gyönyörű nosztalgiamedálok formájában is beszerezhetők.


Aki lemaradt a múlt vasárnapi WAMP-ról, az megrendelheti őket vagy személyesen is meglátogathatja a művésznőt saját műtermében. Kata ugyanis évente megrendezi otthonában (2131 Göd, Vasvári Pál utca 15.) a karácsonyi műteremvásárt, amelyet ezen a hétvégén tart (2015. nov. 27-29. minden nap 11-19 óra között).  Talán nem tudja mindenki, hogy Kata nemcsak tehetséges grafikusművész, de nagyon jól főz is. A hétvégi műteremvásáron garantált a vidám társaság és a finom ételek-italok. Válogassatok az eredeti képek, nyomatok, medálok, könyvek között, ráadásul a három nap alatt a helyszínen és a webáruházban történő vásárlásokból 20% kedvezményt is kaptok a könyvek és a naptár kivételével mindenre.






Fotók forrása: Szegedi Katalin hivatalos Facebook-oldala, Szegedi Katalin-portré: Sióréti Gábor,
Lenka csokoládé: Fabric csokoládé honlapja




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése