"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2015. december 14., hétfő

Maminvent - ahol a régi anyagok új életre kelnek

Kopócs Éva három kisfia születése után hozta létre a Maminvent márkát és vállalkozást, amelyben elképesztő játékossággal és kreativitással lehel új életet a már kidobásra ítélt anyagokba. Gyapjúpulóverek, kabátok, selyem nyakkendők, zsákvásznak és pamuttrikók kelnek új életre, változnak csodás ékszerekké, táskákká a kezei alatt. Éva azon felül, hogy ügyesen varr, hihetetlen bátorsággal, biztos ízléssel és érzékkel  nyúl az anyaghoz. Stílusa modern, praktikus, kicsit bohókás, különleges és egyedi.



Maminvent ajándékok Londonban
Éva alkotásait egy közös barátnőnk révén ismertem meg, aki nemrég Londonba költözött és akinek sikerült nagy örömet szereznem azzal, hogy amikor meglátogattam, egy kis hazai dizájn-t, méghozzá Éva egyik fekete-fehér gyapjú statement nyakláncát és a hozzá illő alkalmi táskát vittem ajándékba. Így aztán a bojtos, hímzett gyapjú Maminvent clutch másnap már egy londoni technológiai díjátadón debütált...

Maminvent Woolverine Series for Tibco Marketing Goddess
Természetes, játékos, praktikus
A család három kicsi gyerekkel Martinkán (Debrecen és Hajdúsámson között) él egy csodálatos természetvédelmi terület mellett. A természetközeli és játékos felfogás minden egyes Maminvent-darabban megjelenik, és nagy hangsúlyt kap a praktikum is, ezért Éva hacsak lehet, többféleképpen hordható, multifunkcionális darabokat készít, a hajpántként is hordható nyakláncoktól a nyálkendőként is használható babasálakon át a kifordítható táskákig.







Angoltanár, fordító, családanya
Éva  a debreceni egyetemen végzett angoltanár-andragógia (művelődési menedzser) szakon, majd a férjével - akivel egyetemi csoporttársakként ismerkedtek meg - középiskolai angoltanárként és műfordítóként dolgozott, míg meg nem születtek a fiai, Donát, Fábián és Jonatán (akik most 9, 7 és 4 és fél évesek).


Éva mindhárom gyereke születése idején lefordított egy-egy könyvet, méghozzá egy fantasyt, a Ködszerzet-trilógiát. Férje és a három fia mellett a csupa férfi környezetben azonban egyre inkább szükségét érezte a varrásban megtalált feminin energiának, ezért végül úgy döntött, nem megy vissza tanítani, hanem azt csinálja, amit a legjobban szeret, így a családjára is jut elegendő ideje és a fiainak is olyan példát mutathat, hogy érdemes a saját álmaik után menni.

Az első táskától a katalógusokig
Egyik legelső újrahasznosított alkotása egy farmerből készült táska volt, amit egy bababoltot vezető és jógatanár barátnőjének ajándékozott, aki egyébként sokat segített Évának elindítani a vállalkozását. Az alkotás mellett az elmúlt három év során apránként tanult bele a márka menedzselésébe, a marketingbe és a fotózásba, a nyomtatott anyagok és katalógusok (lookbook-ok) szerkesztésébe. Az eddig megjelent Maminvent lookbook-okban - a  "tavasz-nyár" és "víztorony" témájúakban - a bohém természetközeliség, illetve újabban a modern, fiatalos stílus és az urbánusabb, geometrikus környezet is hangsúlyt kap.

Mindenben meglátni a lehetőséget
A környezettudatosság, és az a szemlélet, hogy mindenben meglássák a benne rejlő lehetőséget, áthatja az egész család gondolkodásmódját a nagyszülőktől a gyerekekig. Éva gyerekkora óta bátor és szenvedélyes újrahasznosító, kicsi korában is gyakran járta szüleivel a turkálókat és a bolhapiacokat. A kreatív tevékenység megnyugtatja, és örömmel osztja meg másokkal is ezeket a pillanatokat. Különösen szeret a gyerekeivel vagy más nőkkel együtt műhelymunka-jelleggel alkotni. Rendszeresen tart újrahasznosító workshopokat is, ahol ki lehet próbálni, hogy készül például egy-egy gyöngyös trikónyaklánc vagy ünnepi ajtódísz. Elsősorban természetes, nemes anyagokkal szeret dolgozni, ezért a barátai sokszor félretesznek neki gyapjú, selyem és farmer ruhákat, de a turkálókban is hosszasan keresgél egy-egy anyag után, ami megmozgatja a fantáziáját. Éva minden alkotása aprólékos, gondosan kivitelezett munka, soha nem ad ki selejtet a kezei közül.

A közösség ereje
A Maminvent ugyan egy egyszemélyes vállalkozás, azonban Éva óriási segítséget kap a férjétől, családjától és barátaitól, akik lehetővé teszik és biztatják, hogy álmait megvalósíthassa. Éva hisz a kis közösségek erejében és imád kísérletezni. Az egyik ilyen kísérlete a kis közösségben megvalósított ajándékgazdaság, amely a kapcsolaton és a kölcsönös segítségnyújtáson alapuló egyfajta cserekereskedelem.

Éva a közösségi oldalakon is aktív, rengeteg aktualitással, akcióval és nyereményjátékkal örvendezteti meg a követőit. Érdemes követni a Maminvent Facebook-oldalát, hogy időben lecsaphassatok a legjobban sikerült darabokra.

Szuper ajándékokat találtok az oldalán, sőt ajándékutalványt is vehettek, amivel biztosan örömet szereztek az egyedi, környezetbarát tárgyakra fogékony szeretteiteknek.

Téli hortenzia - kifordítható, sötétkék gyapjú válltáska hortenzia-mintával



Képek forrása: Maminvent Facebook, Kopócs Éva-portré: K-photo, Éva a fiúkkal: Tófalvi Kata
A márka honlapja: www.maminvent.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése