"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. január 21., csütörtök

Schäfer-Varga Éva - szelíd szavakkal a gyerekekért


Éva az az ember, aki több helyen végzett már gyerekekkel kapcsolatos önkéntes munkát, mint ahány alapítványt vagy egyesületet egy átlagos magyar állampolgár egyáltalán fel tudna sorolni. Férjével és két kisgyerekével aktív tagjai a játszótéri közösségnek, így aztán kézenfekvő volt, hogy vele is leüljek beszélgetni és jobban megismerjem őt, nem csak mint Zsófi és Vili anyukáját.

Tanítás, gyerek-lelkisegély
Közgazdászként végzett a BGF-KVIF vendéglátás-szálloda szakán, később tanársegédként dolgozott a főiskolán (mellette pedig egy középiskolában tanított), tanárszakos diplomamunkáját az élménypedagógia területéről írta.

Ezzel egy időben és ezt követően a Nagyító Alapítványban középiskolásoknak tartott személyiségfejlesztő tréningeket, ön- és csoportreflexív beszélgetések segítségével.

Pályaválasztásában az dominált, hogy mindenképpen emberekkel, elsősorban fiatalokkal szeretett volna foglalkozni. Hamar a tanítás és a trénerkedés felé fordult, és amíg nem született gyereke, a Kék Vonal gyerek-lelkisegény szolgálatnál önkénteskedett, valamint a Helyi Mérték Alapítványnál dolgozott.

Élményterápia a Bátor Táborban
Éva önkéntesként  részt vett a Bátor Tábor turnusain, ahol a súlyos betegségen átesett vagy krónikus beteg gyerekek - és családjaik - profi szakemberek által kísért élményterápia segítségével dolgozzák fel az őket ért traumákat. 
A táborokban - amelyek teljesen ingyenesek a résztvevőknek - sorsfordító élményeket adnak a gyógyuláshoz, a további élethez, és a különleges élmények, erőpróbák segítségével kimozdítják a gyerekeket a komfortzónájukból, így azok legyőzhetik félelmeiket és felismerhetik, hogy képesek szembeszállni a betegségükkel is. 

Hagyományőrzés és családalapítás
Éva férje, Zsolt, informatikusként dolgozik, szabadidejében pedig újrajátszó. Az újrajátszás (reenactment) fogalmával én is csak nemrég ismerkedtem meg. Zsoltot láttam már párszor különféle harci eszközökkel a környéken, de csak most tudtam meg, hogy a Mare Temporis Alapítványban ápolja és népszerűsíti a középkori hagyományokat. Elsősorban a 30 éves háború korszaka foglalkoztatja, erről egy blogot is ír. Zsolt az az ember, aki a legapróbb részletekig utánajár annak, hogyan készült egy-egy középkori ruhadarab, étel vagy ónkanál, és el is készíti azokat!

Ráadásul Zsolt kizárólag németül beszél a gyerekeivel, úgyhogy Zsófi és Vili egész jól értenek és beszélnek ezen a nyelven is.
Éva és Zsolt középiskolás koruk óta egy párt alkotnak, két gyerekük született, Zsófi (6) és Vilmos (3). 

Prevenciós tréningek
Éva a gyerekek születése óta a Lélekben Otthon Alapítvány munkájában vesz részt, ahol szexuális visszaélés prevenciójával foglalkozik, óvónőknek, szülőknek tart tréningeket. Célja, hogy a szülőkben, pedagógusokban kialakuljon egy olyan kompetencia, amelynek segítségével legyen eszközük és bátorságuk megtanítani a gyerekeknek, hogy azok hogyan mondjanak nemet illetve kihez forduljanak, ha bárki megsérti az intim szférájukat. 

Hiszti ellen játékosan
Éva első gyereke, Zsófi hisztisebb korszaka idején keresett olyan módszert, ami segít a probléma kezelésében. Így talált rá a Szelíd Szavakkal Alapítványra, amelynek időközben szintén a munkatársa lett. Az Alapítvány (és a nemsokára bejegyzésre kerülő Kapcsolódó Nevelés Egyesület) szülőknek szóló kurzusok (Játékos nevelés műhelymunka, Hiszti-tréning) segítségével szeretne a szülőknek támogatást nyújtani.

A Kapcsolódó nevelés (Parenting by Connection) a meleg szülő-gyerek kapcsolat kialakításában segíti a családokat, megtanítva őket arra, hogy hogyan elégítsék ki a gyerekek érzelmi szükségleteit és hogyan teremtsék meg a gyerekneveléshez szükséges támogató közeget. A megközelítésmód kidolgozója, Patty Wipfler, és az általa alapított amerikai Hand in Hand Parenting szervezet több mint 25 éve nyújt információt, képzéseket, tanácsadást kisgyermekes családoknak, segítve őket abban, hogy ne maradjanak magukra és hosszú távon biztosítani tudják a családi élet sikerét. 

Éva egy rendkívül nyitott, kíváncsi és lelkiismeretes ember, aki az alapítványokban végzett munkája mellett egyelőre a kisebbik gyerekével, Vilivel van otthon. Pár hónap múlva azonban Vili óvodába megy és Éva olyan gyerek- és anyabarát munkahelyet keres, ahol kamatoztatni tudná jelentős tréneri és előadói tapasztalatát is. Éva kevés szabadidejében csodás sapkákat, takarókat, táskákat horgol a családjának és barátainak, ráadásul a horgolás az, ami a futás mellett a leginkább kikapcsolja és feltölti. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése