"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. február 6., szombat

A maratoni futó kutatóorvos - Biróné dr. Molnár Valéria

Valériát az iskolából ismerem, a nagyobb lányaink osztálytársak, sőt a Kaméleon Olvasóklubban is egy csoportban játszanak. Amellett, hogy kutatóorvos, maratoni futóként és orvosmuzsikusként is sikeres, ráadásul három gyerek - a kilencéves Bori, a hatéves Marci és a hároméves Bogi -  édesanyja. A legkisebb gyereke éppen most kezdte az óvodát, így egy kicsit leültünk beszélgetni sikerekről, nehézségekről, inspirációkról és célokról.

Nagycsalád Szombathelyen
Vali a gyerekkorát Szombathelyen töltötte, nagycsaládban, ahol négyen voltak testvérek. A mai napig hálás édesanyjának, aki erején felül lehetővé tette mindannyiuknak, hogy nyelveket és zenét tanuljanak. Vali még a székesegyház kórusában is énekelt, ami nagyon nagy hatással volt rá. Pályaválasztáskor a dísznövénykertészet és a közgazdaságtan mellett az egészségügyi szakközépiskolát választotta, végül sorsolással az utóbbit írta a jelentkezési lapra be elsőként.  Természetesen felvették. Tanáraitól itt már sok biztatást kapott, hogy jelentkezzen egyetemre is, és mivel a tanulmányi versenyeken is jól szerepelt, végül Pécsre jelentkezett az orvosira. Elsőéves egyetemista korában ismerkedett meg a párjával, aki rendszermérnök, és akivel idén már huszadik éve vannak együtt.

Újbuda leggyorsabb anyukája

Valéria a férjével Pécsről költözött Albertfalvára, ahol 2007 óta élnek. Kilenc év alatt három gyerekük  - két lányuk és egy fiuk - született, és Vali a gyerekek nevelése mellett is igen aktív életet él. A helyi közösségi házban rendszeres vendég, édesanyaként a foglalkozásokon, a férjével a bálokon (láttam őket az iskolabálon is táncolni), sőt rendezvényen meghívott vendégként is szerepelt már, ugyanis hivatalosan is ő "Újbuda leggyorsabb anyukája", akire nagyon sokan kíváncsiak voltak. A Női Sarok nevű esten szó esett tudatos táplálkozásról, edzéstervekről, fokozatosságról, ami a hosszútávfutásnál elengedhetetlen.

A hosszútávfutásba  Vali a gyerekek születése után szeretett bele, gyerekkori álmát valósítva meg azzal, hogy lefutotta a maratoni távot, méghozzá kiváló idővel, ezzel első maratonján rögtön a Maraton Országos Bajnokság 4. helyezettje lett.

A fent említett fokozatosságra szükség volt, amikor 2010-ben lesérült és ezért fél év kihagyásra és a törzsizomzata megerősítésére kényszerült. Ő azonban az az ember, akit a kihívások motiválnak, így felépülve még elszántabban és erősebben futott neki a következő versenyeknek. 2011-ben első komoly versenyén 30 km-en harmadik helyezett lett, de csak a rend kedvéért lefutott még egy félmaratont is Siófokon. Ezt további hasonló távok követték (Vivicitta, Pécsi Sri Chimnoy Félmaraton, Tatabányai 11 km-es Panoráma-futás). A Kékes csúcsfutás előtt tudta meg, hogy ismét babát vár, ezért azt a távot már óvatosabban teljesítette.


2014-ben teljesítette a SPAR maratont, ekkor már a serleggyűjtés is motiválta, valamint a gyerekei szurkolásának is szeretett volna megfelelni. Abban az évben tizenhatból tizennégyszer szerzett dobogós helyet, úgyhogy a gyerekek elégedettek lehettek a mamával...Kecskeméten a Vásárhelyi Futófesztiválon, Mercedes-futóversenyen, Pusztaszabolcson a Négy Évszak Maratonon futott. Utóbbin a negyedévente 10.6 hm lefutása azonos pályán tökéletes szintfelmérésnek bizonyult, hiszen szülés után egy évvel kezdte újra az edzéseket és eleinte csak 10-15 perceket futott. Itt végül mindegyik évszakban nyert abszolútban, így az összetett versenyt is megnyerte.

Vali futóként sorra dönti meg saját legjobb eredményeit hazai és nemzetközi versenyeken: 2015-ben Ausztriában a Wels-ben rendezett World Medical and Health Games (röviden MediGames), azaz az orvosok és egészségügyi dolgozók számára rendezett versenyen abszolút női első helyezést ért el félmaratoni távon, két napra rá mezei futásban 10 km-es távon korosztályában szintén világbajnok lett.


2015 nyarán Lyonban a World Masters Athletics Champions félmaratonján hatodik helyezést ért el, egyéni csúccsal. Szombathelyen a korosztályos és abszolút versenyben is első lett, valamint a Szent Márton-futást is megnyerte (a táv 1700. méteréhez elsőként érkezett). 2015-ben első fedettpályás atlétikai versenyén (Senior Atlétikai Országos Bajnokság) 24 éves csúcsot döntött meg 3000 m-en. Legutóbb a Zúzmara futófesztivál hatodmaraton győztese lett rekordidővel mínusz 2 fokban...


Vali sikereiben rendkívül nagy szerepe van Kovács Gabriella gyógytornásznak és Páni András gyógymasszőrnek, akik a Balance Mozgásterápiás és Sport Innovációs Központ csapatával segítik a felkészülésben.
Vali többnyire a BEAC Atlétika 1898 pályáján edz Szabó Imre edző irányítása alatt, akinek szintén nagyon hálás.





Az MTA kutatója
Vali kutatásának fókuszában a pajzsmirigyhormonnal összefüggő központi idegrendszeri szabályozás állt. Fél évig dolgozott az MTA kutatóintézetében, ahol nyugat-európai színvonalon vehetett részt a kutatómunkában.
A kutatás területén az egyik legnagyobb inspirációt dr. Fekete Csaba jelentette, de nagy hatással volt rá dr. Garai János, aki a témavezetője volt, valamint dr. Helyes Zsuzsa, aki példát mutatott neki, hogy a családi életet és a kutatást hogyan lehet összeegyeztetni. Dr. Virág Lajos a szakközépiskolában belgyógyász tanáraként volt rá óriási hatással és részben ő indította el a pályán, amiért a mai napig hálás.

Zeneiskolától az orvosmuzsikus zenekarig

Vali kicsi kora óta zongorán és oboán tanult, játszott a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekarban, majd egyetemi és doktorandusz évei alatt 10 évig a Pécsi Vasutas Koncertfúvós zenekarban. Jelenleg a Semmelweis Zenekarban oboán játszik. A Magyar Orvosmuzsikusok Egyesülete 25 éves találkozója alkalmából rendezett koncert épp Vali szülővárosában, Szombathelyen lesz, amivel egy újabb nagy álma válik valóra, ugyanis az első koncertjükön - huszonöt éve - ott volt a hallgatóságban és már akkor is nagyon vágyott arra, hogy közéjük tartozzon. Idén április 24-én egy barokk szonátát játszik zongorakísérettel.


Támogató családi háttér
Amire a legbüszkébb: elfogadó és megértő családi hátterére és arra, hogy a gyerekeinek jó példát mutatnak a férjével kitartásból, következetességből és egymás támogatásából. Az is nagy örömmel tölti el, hogy a gyerekei megértik és átlátják, hogy neki a kikapcsolódáshoz szüksége van a futásra és a zenére is. 

Theta Healinggel segíteni
Vali ThetaHealinggel (egy Vianna Stibal által 1995-ben megalkotott, theta agyhullámokon keresztül alkalmazott vizualizációs, meditációs technika) is foglalkozik, sőt annak hatékonyságát és működését orvosként is hitelesnek tartja.  Férjével együtt elvégezte a ThetaHealing konzulensi tanfolyamot és tervei között szerepel, hogy a sportot, a zenét és a ThetaHealinget összefogva segítő hátteret biztosítson sportolóknak és más, aktív életet élő embereknek.

Hajrá, Vali!


Képek forrása: Molnár Valéria privát, Borsa Miklós, Balance, Somogyi György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése