"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. március 16., szerda

Egy varázslatos svájci város: Zug

Egy tél végi napon Zug kanton központjában, a festői Zug városában kirándultam, amely Közép-Svájcban, Zürichtől kb 23 km-re délre, a Zugi-tó északkeleti partján fekszik.


Teljes mértékben kozmopolita város, mivel rengeteg külföldi lakik itt - jelenleg 123 nemzet lakói élnek a városban  és nagyon sok cég telepíti ide a székhelyét a rendkívül kedvező adózási feltételek miatt -, a hagyományőrzés azonban pont ezért nagy szerepet kap az itt élők életében.  Akár a januári fáklyás felvonulás (Fackelzug), vagy a molnárok, pékek és cukrászok céhének ünnepe (a Bäckermöhli), amikor a gyerekek süteményt, gyümölcsöt, édességet kapnak az óváros utcáin, illetve a Torkos Csütörtöki karneváli események (Chesslete), amikor a parádé és a Guggenmusik-koncertek kakofonikus hellyé változtatják a várost. Fasnacht-hétfőn pedig Greth Schell néni viszi haza a hátán egy nagy kosárban a részeges férjét, miközben a hét Löli kíséri végig az óvároson.
Egyébként többnyire csendes és nyugodt a város, igazi béke szigete.
















A varázslatos fekvésű város mindössze 33,8 km² területet foglal el, ebben benne van a Zugi-tó északkeleti része (12 km²) illetve partszakasza, valamint az Alpok előtérségének dombvidéke is. Az óváros híres a Zytturm nevű óratoronyról, a városházáról, a halpiacról, a késő-gótikus stílusban épült Szent Oswald-templomról és a középkorban épült várról. A 11 km hosszú tóparton madárház, vízparti haléttermek és egy csodás fürdő is található, ami most ugyan nem volt nyitva, de így is csodálatos érzés volt a hófödte hegyek lábánál napozni a vízparton.











Képek: Molnár Kata


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése