"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. március 30., szerda

Pöttyös Panni, Mosó Masa és barátai a múzeumban - F. Györffy Anna életműkiállítása

Egy tündéri kiállítást ajánlok a figyelmetekbe. Emlékeztek még Pöttyös Pannira, a Grimm-mesékhez készült diafilmekre vagy a Mosó Masa mosodájára? Ha van kedvetek felidézni a kellemes gyerekkori emlékeket, és még nem jártatok ezen a kiállításon, akkor irány a Petőfi Irodalmi Múzeum!






A tárlaton, melyet F. Györffy Anna születésének 100. évfordulója alkalmából tavaly ősszel nyitottak meg, a művésznő gazdag életművét tekinthetitek meg.




F. Györffy Anna (1915–2006) Erdélyben, a Kolozsvár melletti Szucságban született, és gyerekkorában sok időt töltött az ott élő nagyszüleinél. Az állatok és a természet közelsége, a kalotaszegi hagyományok életre szóló élményt és forrásanyagot jelentettek számára, melyből tervezőként és meseillusztrátorként is inspirálódhatott.

Rendkívüli rajzkészség
Kivételes rajztehetségét egyrészt édesapjától,  Györffy István híres néprajztudóstól, valamint az ő szűrszabó felmenőitől, másrészt rendkívüli kézügyességű édesanyjától, Papp Annától örökölte. A paraszti viseletet és ornamentikát édesapja biztatására kezdte tanulmányozni, nyaralásai során pedig sok rajzot készített az erdélyi falvak lakosságáról és a kalotaszegi viseletről is. Első néprajzi tárgyú illusztrációs megbízásait édesapjának köszönhette, és ezek között gyerekeknek szóló rajzok is voltak.


Holland hatások
Az erdélyi mellett a holland kultúra is nagy szerepet játszott érdeklődése és vizuális kultúrája kialakulásában. Az I. világháborút követően ugyanis a mostoha életviszonyok miatt az Országos Gyermekvédő Liga közvetítésével holland és belga családok több ezer magyar gyereket láttak vendégül. Anna így hosszú hónapokat, tíz-tizenegy éves korában pedig másfél évet töltött Rotterdamban, ahol előkelő iskolába járt és rendszeresen látogatta az állatkertet és a múzeumokat, holland gyerekkönyveket olvasott, melyek hatása máig tetten érhető művészetében. 


Iparművészeti munkák
Ruhatervezőnek tanult, divatterveire pedig a magyaros ruhamozgalom népszerűsítői és a divatlapok is felfigyeltek. Azért a holland hatások ezeken a rajzokon is megjelennek:



Sikerei nyomán húszévesen felvételt nyert a Goldberger textilgyárba, ahol művészeti vezetőként tervezett magyaros mintákat, gyerektextíliákat, kékfestőt és plakátot is. Később szabadúszó iparművészként kézzel festett selyemblúzt, kerámiaékszert, porcelánedényt és csempét is megálmodott.

Meseillusztrációk
F. Györffy Anna meseillusztrátori karrierje az 1950-es években indult. Férje ösztönzésére már a '30-as években alakrajzot tanult Molnár C. Páltól, amiben nagy örömét lelte.  Az ő révén ismerkedett meg Kner Albert tervezőgrafikussal, a Hungária Nyomda művészeti vezetőjével, aki kisebb gyerekillusztrátori feladatokkal bízta meg. A korai művészi munkáit Györffy Anna vagy Panni néven szignálta.

"Nagyon szeretem a rajzaidat, annyi báj és üdeség van bennük." (Szabó Magda  F. Györffy Annának, 1956-ban)
Pöttyös Panni
A művésznő három évtizeden át volt Szepes Mária alkotótársa és összesen 15 Pöttyös Panni-könyvet illusztrált. Az első kötet 1955-ben jelent meg az óvodás kislányról, aki piros pöttyös ruhája és bárányhímlője miatt kapta becenevét, majd 1956 és 1985 között Panni újabb történetei jelentek meg, németül és oroszul is.

Az évek során a rajzok egyre hangsúlyosabbak lettek, és a stílusuk is megváltozott. Az 1970-es években a kibővített Pöttyös Panni című nyitókötethez és a Pöttyös Panni naplójához készített új rajzokon szabálytalan vonalakkal, kontúrszerűen megrajzolt alakok leegyszerűsödtek, geometrikusabbak és színesebbek lettek.

A kötetek népszerűségében jelentős szerepe volt a grafikus vicces és játékos rajzainak is. A Pöttyös Panni-kötetek a mai napig a Móra Kiadó sikerkönyvei közé tartoznak.


Mosó Masa mosodája
F. Györffy Anna illusztrátori munkásságában kitüntetett helyet kapott Varga Katalin helyesírás-fejlesztő könyve, a Mosó Masa mosodája, amelyen generációk nőttek fel, és amely a mai napig közel negyven kiadásban jelent meg a Móra Kiadó jóvoltából. A népszerűséghez persze nagy mértékben  hozzájárultak az ötletes rajzok és a bájos mesefigurák. A dolgos kis állatok (köztük természetesen Mosó Masa is) kötényt hordanak, gyertyával világítanak, az álomszuszék kiskakas rácsos ágyban alszik, Mosó Masáék pedig színes csipesszel akasztják fel a szárítókötélre a tisztára mosott állatokat, pont mint a mama...



A paraszti kultúra a rajzokon itt is megjelenik: egy hímzett szőrmellény, egy festett láda vagy egy faragott pad formájában - sőt Anna gyakran megjelenítette a rajzokon gyerekei fából készült kis székét is.

Grimm-mesék diafilmen
F. Györffy Anna több Grimm-mesét is illusztrált diafilmen, ami a tévé elterjedéséig különösen népszerűnek számított. Ma már inkább a szülők nosztalgiáznak a diafilmeken, bár a Csipkerózsika, a Hamupipőke vagy a Hófehérke és a hét törpe a mai napig elbűvöl minden kisgyereket, és Grimm-illusztrációi a mai napig a legkeresettebb szalagos mesék közé tartoznak. Nézzétek ezeket az álomszép rajzokat!





A kiállított dokumentumok és műtárgyak F. Györffy Anna hagyatékából származnak, a diafilmek eredeti rajzai pedig az Országos Széchenyi Könyvtárból. A kiállítás kurátora Farkas Judit Antónia, a látványt és az installációkat Batisz Miklósnak köszönhetjük, a grafikai arculatot pedig Farkas Annának. Judit és Anna a művésznő unokái, akik méltó emléket állítottak a nem mindennapi tehetségű nagymamájuknak.

A múzeum ajándékboltjában (nekem ezek a helyek a kedvenceim) kaphatók még Mosó Masás, elefántos, rókás kitűzők, csokik, kulcstartók, tükrök, naplók (az utolsó Mosó Masás naplót megvettem, viszont nemsokára kisorsolom egy játék keretében, figyeljétek a blog Facebook-oldalát;)!




A kiállítást még egy hónapig, április 30-ig nézhetitek meg, keddtől vasárnapig 10-18 óra között. A múzeumi bolt keddtől szombatig 10-18 óra között tart nyitva. Jegyárak: felnőtt 800 Ft, gyerek, nyugdíjas, diák 400 Ft, családi jegy (2 felnőtt és kiskorú gyerekeik számára) 1500 Ft.
A kiállítás anyagából katalógus készül, amelyet a Múzeumi boltban lehet majd megvenni április elejétől.

Még valami: a gyerekek játékos feladatlapot is kapnak a kiállításon, amelynek kitöltői között minden hónapban F. Györffy Anna-relikviákból álló ajándékcsomagot sorsolnak ki a múzeum pedagógusai. A csomag tartalma: zsebtükör, kulcstartó, kitűző, hűtőmágnes és csoki. Szóval irány a kiállítás!

Képek: Petőfi Irodalmi Múzeum, F. Györffy Anna grafikusművész hivatalos Facebook-oldala

Frissítés: a kiállítás technikai okok miatt április 24-én bezár! Siessetek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése