"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. június 13., hétfő

Megnyílt a Vitra Schaudepot - Látogatás egy kortárs dizájnmúzeumban

Június elején egy szuper kortárs dizájnmúzeumban jártam, a Vitra bútorgyár világhírű campusán, ahol éppen most nyílt meg a legújabb épület és bemutatótér, a Vitra Schaudepot.


A Vitra Campus Bázel mellett, a németországi Weil-am-Rheinben található, a svájci-német határon. Bázelbe legegyszerűbben és legolcsóbban az Easyjet fapados járatával lehet eljutni, a 8-as villamos végállomásától pedig mindössze egy tízperces sétára található a Vitra Campus. Itt található a Vitra bútorgyára, az új bemutatóraktár (Schaudepot), a VitraHaus és a Vitra Design Múzeum. Érdemes legalább egy fél napot rászánni a Vitra területének körbejárására és alaposabb megismerésére.

A Vitra Campus Weil a kortárs építészet egyedülálló gyűjteménye, amely a Vitra bútorgyár kereskedelmi és a kulturális aspektusait egy helyszínen hozza össze. Az utóbbi évtizedek során az ismert építészek épületei a gyárépületek köré mágnesként vonzották a dizánért és az építészetért rajongó közönséget a világ minden tájáról. Egy építészeti túrán fel lehet fedezni itt Tadao Ando, Zaha Hadid, a Herzog & de Meuron, Frank Gehry, Nicholas Grimshaw, Álvaro Siza és SANAA épületeit, megnézni a Vitra Design Múzeum kiállítását, megtapasztalni egy dizájnklasszikus születését a Lounge Chair Atelier-ben, inspirálódni a VitraHaus enteriőrjeiben vagy lecsúszni a Carsten Höller-tervezte Csúszdatoronyból...

Vitra Design Múzeum (Frank Gehry)

A Vitra Campus története egy óriási katasztrófával kezdődött, amikor az eredeti bútorgyár és raktárai 1981-ben egy villámcsapás okozta tűz martalékává váltak. A Vitra akkori elnöke, Rolf Fehlbaum ezután a brit építészt, Nicholas Grimshaw-t bízta meg azzal, hogy tervezzen két gyárat, majd miután találkozott az amerikai Frank Gehryvel - aki korunk egyik legfontosabb építésze -, Fehlbaum őt is felkérte, hogy tervezzen egy harmadik gyárat és mellette egy kisebb múzeumot, amiben elhelyezhetik a Vitra rohamosan bővülő bútorgyűjteményét. Ez lett a Vitra Design Múzeum.

Gehry a 80-as évektől kezdve új, dekonstuktivista építészeti kifejezésmódot talált, amely nagy hatással volt a kortárs építészetre. Épületei különböző anyagok és stílusok egymás mellé helyezett kollázsainak tűnnek, bár többnyire intelligens térkoncepció és meglepő funkcionalitás jellemzi őket. Gehry többek között a párizsi Amerikai Központért, a bilbaói Guggenheim Múzeumért, a birsfeldeni Vitra Központért és a  Novartis bázeli campusának egyik ikonikus épületének tervezéséért is felelős.

A Vitra Design Múzeum az 1989-es megnyitása óta a világ egyik vezető dizájnmúzeuma lett. A múzeumot a dizájn kutatásának és bemutatásának, múltjának és jelenének szentelték, és a dizájn viszonyát vizsgálja az építészethez, a művészethez és a mindennapi kultúrához. A múzeum Frank Gehry tervezte főépületében évente változó időszakos kiállítások láthatók, amelyek kortárs témákat dolgoznak fel, vagy a dizájn jelentős alakjainak munkásságát mutatják be (mint például a mostani, Girard-életmű kiállítás), és később más országok ismert múzeumaiba kerülnek.

A Vitra Design Múzeum jelenleg több mint 20 ezer tárgyat tart nyilván, elsősorban bútorok, másodsorban világítótestek, illetve elektromos eszközök, építészeti modellek, valamint textilek és használati tárgyak formájában. Most éppen Alexander Girard tervező zseniális világába nyerhetünk betekintést, ha végignézzük az időszakos kiállítást a három óriási teremben.
A bemutatóterem létrehozása azért is volt indokolt, mert a Vitra Design Múzeum egyre növekvő gyűjteményét szerették volna bemutatni a nagyközönségnek. Fehlbaum a 80-as években gyűjtötte össze a múzeum alapját képező hatalmas bútorgyűjteményt, melyet átadott a múzeum az 1989-es alapításkor. Azóta a gyűjtemény tovább bővült a későbbi igazgatók, Alexander von Vegesack (1989-2010), Mateo Kries és Marc Zehntner (2011 óta) munkássága alatt.


A Vitra új épülete: a Schaudepot (Herzog & de Meuron)

A Vitra Design Múzeum munkája a gyűjteményen alapszik, amely a világ egyik legjelentősebb bútordizájn-gyűjteménye. Mintegy 7000 különböző bútor tartozik ide, több mint 1000 világítótest, és számos jelentős dizájner hagyatéka. A gyűjteményt mindezidáig nem mutatták be a nagyközönségnek. A Schaudepot központi eleme egy állandó kiállítás, amely több mint 400 kulcsdarabot mutat be a bútordizájn történetéből 1800-tól napjainkig, időszakos kiállításokkal, anyaglaborral, kávézóval és bolttal kiegészítve.


A kortárs dizájn az életünk minden területére óriási hatással van, az ikonikus bútoroktól kezdve a digitális kommunikációig és a társadalmi érintkezés formáiig. Egy 21. századi dizájnmúzeum ezért már nem csupán összegyűjti és bemutatja a tárgyakat, hanem kommunikálja az egyes tárgyakon túlmutató dizájn jelentőségét, beszélgetéseket, vitákat kezdeményez, ezért a Vitra Design Múzeum a bővüléssel - a Schaudepot létrehozásával - erre az igényre reagált.

Ha Bázel felől érkezünk villamossal, akkor a Londonban élő iraki Zaha Hadid tervezte tűzoltóállomás felől - a '81-es tűz után saját tűzoltóállomást létesítettek a gyár mellett - , a Schaudepot bejárata melletti térnél jutunk be a Vitra területére.

A hatalmas kiállítótérben megtekinthető a több száz darabos, időrendben strukturált gyűjtemény, köztük olyan dizájnklasszikusok, mint a Panton-szék,  George Nelson Kókuszdió-széke, Eero Saarinen Tulipán-széke, vagy Charles és Ray Eames ikonikus étkezőszéke, amely nélkül manapság egyetlen lakberendezési újság sem képzelhető el. A bútordizájn történetének kulcsdarabjai mellett ritkaságok, prototípusok, névtelen vagy kísérleti tárgyak is helyet kaptak a központi kiállítótérben. Az egyes darabokról részletes információt kaphatunk abban a digitális katalógusban, amelyet a Schaudepot látogatói okostelefonon vagy kölcsönözhető tableten érhetnek el.
A raktárban megtekinthető Charles Eames irodájának rekonstruált változata is, és beleshetünk a kulisszák mögé is, ahol a kurátorok és a múzeum egyéb munkatársai nap mint nap dolgoznak. A kávézóból egy üvegfelületen át például be lehet látni a múzeum irodájába és könyvtárába, amelyet kérésre kutatóknak és diákoknak is elérhetővé tesznek. A bútorrestauráló műhelyt idegenvezetés keretében is meg lehet tekinteni.

A Schaudepot egy rendkívül izgalmas, transzparens, 21. századi múzeumi tér, amely mostantól elérhetővé vált a dizájn története iránt behatóbban érdeklődők számára.
Csúszdatorony (Carsten Höller)

A Scahudepot és a VitraHaus között még egy óriáscsúszda is található, amin bárki lecsúszhat, akinek nincs sem tériszonya, sem klausztrofóbiája (úgyhogy én többszörösen is kizártam magam az élményből)...
VitraHaus (Herzog & de Meuron)
A VitraHaus egy izgalmas, négyemeletes épület, amely bemutatóteremként is működik Wil am Reinben. A teljes Vitra Home Collection helyet kapott itt, a jól ismert klasszikusoktól a kortárs tervezők legújabb alkotásaiig. Érdemes egyből a legfelső emeletre menni a lifttel, és onnan lefelé haladva megnézni az egyes korszakokat bemutató tereket. A legfelső emelet teljesen szürreális világot mutat be, Lewis Carroll Alice Csodaországban motívumait felhasználva, rózsaszín falakkal, felhőlámpákkal, hatalmas rózsaszín teáskannával, az asztalokon óriási kártyalapokkal, talányos feliratokkal, fehér nyúllal és az óriási üvegfelület mögött zöldellő  tájjal.


A ház három emeletén a Vitra által gyártott bútorokat lehet megtekinteni különféle enteriőrökben, az első és a második emeleten a nappaliba, étkezőbe, dolgozószobába illő bútorokkal, illetve egy külön lounge szék műhellyel. Itt természetesen készségesen segítenek, ha vásárolni szeretnénk. A földszinten található a múzeumi bolt, ahol óriási a választék kiegészítőkből, könyvekből és dizájntárgyakból. Az étterem is szuper lenne, ha nem diákokat alkalmaznának felszolgálónak, vagy legalább rendesen betanítanák őket, hogy ne összevissza szolgáljanak fel mindent és ne kelljen órákat várni a számlára...

A kert és a terasz viszont gyönyörű, bár kissé szerintem még mindig a Lewis Carroll-féle szürreális világot idézi, a gyerekek például egy elkerített részen játszhatnak a Vitra-elefántokkal...Összességében a Vitránál tett látogatás nekem hatalmas élmény volt, mindenkinek ajánlom, akit érdekel a kortárs építészet és bútordizájn története.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése