"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. szeptember 19., hétfő

Hegyi Nóra, a CaracolBaby márka alapítója

Hegyi Nórával tegnap, az Akvárium Klubban megrendezett Pöttyöslabda Családi Délelőttön találkoztam. Nóra egy rendkívül szép, sokoldalú és aktív nő, a hétéves Berzsián anyukája, lovasoktató, a CaracolBaby puhatalpú kiscipők, babahordozók és gyerekruhák készítője és forgalmazója.


Színészet, tánc, lovaglás
Nóra Budapesten született, itt töltötte a gyerekkorát. Kreativitása, drámai tehetsége korán megmutatkozott, versmondó versenyeken indult, és a Vörösmarty gimnázium dráma tagozatára járt, később a Bárka Színház stúdiósa lett, valamint egy kommunikációs iskolát is elvégzett. Évekig flamencózott és gyerekkora óta lovagol. Imádja a természetet és szeret hozzá minél közelebb lenni.

Kényelmes és multifunkcionális babahordozók
Miután családot alapított, először Szentendrére, majd Leányfalura költözött. Kisfia, Berzsián születése után szembesült azzal a problémával, hogy vannak olyan babák, akik egyáltalán nem szeretik a babakocsit (sőt a nagyvárosban buszra, aluljáróba, boltba sem könnyű babakocsival fel-, le- vagy bejutni...), így merült fel a hordozókendőzés gondolata. Néhány típusú kendő használata után megalkotta a családja számára minden szempontból ideális változatot, amit az apuka számára is könnyű le- és felvenni, kényelmes, és amiben hason, háton, sőt akár oldalt is egészségesen hordozható a gyerek, 3 hónapos kortól akár 20 kilós súlyig (ami szerintem olyan 6-7 éves korban jön el, legalábbis az én gyerekeimnél...).

Egy idő után a barátok, ismerősök is rendeltek tőle babahordozót, így kezdett el rendelésre gyártani. A tervek a rengeteg tesztelés során fokozatosan tökéletesedtek, így jött létre a CaracolBaby csatos hordozó. A "caracol" spanyolul csigát jelent, így már érthető, hogy miért ez a márka elnevezése. A csiga is a hátán hordozza a házát, bár ebben a hordozóban háton, hason, sőt csípőn is lehet hordozni a gyereket.

A baba kényelmét és egészségét a széles, 40 cm-es hátrész és a két szűkítő varrás biztosítja. Így hordozás közben a baba minden esetben az ortopéd szakemberek szerinti egyetlen ortopédiailag helyes hordozó pózban - széles terpeszben, lábait térdig megtámasztva - utazik. Ez a hordozási mód megelőzi, sőt korrigálhatja is a csípőficamot és más csípőfejlődési rendellenességeket, ha rendszeresen, naponta több órát is ebben a pózban utazik a pici.A szülők kényelméről a csatos babahordozó egyedülálló, körben párnázott vastag, megerősített derékrésze és a 2 cm vastag habszivacs béléssel készült vállpánt gondoskodik. A bélést több helyen letűzik,  hogy ne csavarodjon el a pántban még mosáskor sem. A vállpántok alsó, hevederes és fölső, szivacsos része is állítható, így a babahordozót tökéletesen személyre lehet szabni (magasság, szorosság).

Megtudtam, hogy minden csatos babahordozó fix alvócsuklyával készül, melyet szükség esetén egy rejtett zsebből egy mozdulattal elő lehet húzni, még akkor is, ha épp az ember hátán alszik a baba. Szuperegyszerű használni! Méretre állítás után a fölvétel csak pár másodpercet vesz igénybe.

Nagyon tetszik, hogy a hordozók között van sokféle stílusú, színű változat. A Mont Blanc például azoknak való, akik szeretik ötvözni a stílust és a kényelmet.


A zöld Frog talán a legnépszerűbb hordozó: A Rózsaszín Párduc egy igazi csajos, vagány CaracolBaby hordozó:
Puhatalpú cipők, ruhák, kabátok
Ahogy  Berzsián egyre nagyobb lett, a csatos hordozók mellett Nóra puhatalpú kiscipőket, ruhákat, kabátokat, kardigánokat, sőt puha állatfigurákat, nyuszikat, baglyokat is varrni kezdett.

A puhatalpú koncepcióval Nóra alapvetően egyetértett, így alaposan utánajárt a technológiának és textilbőrből, majd bőrből varrta a babalábbeliket. Ezek a cipők jót teszek a pici lábak fejlődésének, hiszen a szinte mezítlábas járás során megerősödnek a talp és a boka körüli izmok. Ami számomra új információ, hogy nemcsak picik, hanem egész nagyok is használhatják: 18-27-es méretig hordhatóak, így otthon vagy száraz időben ősszel és tavasszal is ebben járhatnak a gyerekek a kertben vagy a  játszótéren.A cipőcskék felső része kecskebőrből készül, és egy rugalmas bokapánt rögzíti a lábat, hogy könnyű legyen fel- és levenni őket. Talpuk erős és csúszásbiztos, összesen három anyagból áll: a velúrbőrből készült talp és a speciális parafa-gyapjú talpbetét lehetővé teszi, hogy a gyerekek lába egész nap természetes anyagokkal érintkezzen, és egyben csillapítja a rázkódást, amely járás, szaladgálás közben keletkezik.


Természetes anyagok, letisztult formák
Nóra számára nagyon fontos a letisztult formavilág és az egészséges, természetes anyagok (bőr, pamut) használata. Nekem nagyon tetszenek a kényelmes, zsebes sztreccs-pamut kisruhák, a gumis derekú nadrágok, a kardigánok, a kabátok, a softshell esőkabátok és a gyerektáskák is.

A CaracolBaby márkát elsősorban az értelmiségi, az egyedi és különleges formavilágra vágyó, az egyszerű és praktikus dolgokat és a természetes anyagokat előnyben részesítő szülők kedvelik. Mivel egy ideje Bártfai Dia is besegít a marketingbe, aki szintén anyuka, az is elmondható, hogy a CaracolBaby olyan hazai vállalkozás, ahol anyukák dolgoznak a gyerekeik nevelése mellett és hozzájuk hasonló anyukáknak kínálnak egyszerű, praktikus, természetes gyerekholmikat.


Termékeik már Spanyolországban is elérhetőek, népszerűek. Nóra gyerekcipőit és -ruháit hazai kézműves vásárokon, WAMP-on, valamint a márka honlapján illetve az Etsy-n is meg tudjátok vásárolni. A tervek közt szerepel a hazai és külföldi terjeszkedés, illetve a fenti ruhákhoz hasonló felnőtt kollekció elkészítése is.

Lovas oktatás, kutyás szánhúzás
Nóra a CaracolBaby ruhák és cipők tervezése és készítése mellett délutánonként lovaglást oktat egy szentendrei lovasiskolában. A lovaglás gyerekkori szerelem, egy éve azonban elvégzett egy lovas oktatói képzést is, így most gyerekeket vezet be a lovaglás világába.


Az utóbbi években ráadásul a kutyás szánhúzásba is belekóstolt, méghozzá Norvégiában. Az egyik legjobb barátja ugyanis 25 éve foglalkozik kutyaszán-hajtással és az utóbbi 10 évben telente Skandináviában is dolgozik. Nóra három éve látogatta meg, és az utóbbi két évben segített is neki, mert a férfi elindult Európa leghosszabb kutyaszánhúzó versenyén (Finnmarksløpet). Ez egy hihetetlen élmény volt Nórának is, aki segítőként vett részt a szánhúzó versenyen (az alábbi képen balra Nóra, középen a barátjuk, jobbra pedig a barátjuk felesége látható, körülöttük pedig a versenyző kutyák).Hajrá, Nóra, hajrá, CaracolBaby!

Képek: Hegyi Nóra, CaracolBaby

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése