"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. október 20., csütörtök

A csillagok bűvöletében - Farkas Anna tervezőgrafikus

Farkas Anna hihetetlenül tehetséges és elképesztően kreatív ember, aki szenvedélyesen szereti azt, amit csinál. Annával a nagymamája, F. Györffy Anna grafikusművész, gyerekkönyvillusztrátor életműkiállítása kapcsán ismerkedtem meg, amelynek arculatáért és katalógustervéért felelt. Grafikai munkáival már korábban is találkoztam és ismeretlenül is lenyűgöztek finomságukkal és eleganciájukkal. Emlékszem, mennyire boldog voltam, amikor megláttam a villamosról egy plakáton a Zeneakadémia új arculatát, a szépséges kör alakú logót, amiktől még a megálló is szebb lett.  Amikor kaptam tőle ajándékba egy elképesztően különleges holdciklusnaptárat, és jobban megvizsgáltam, azonnal elhatároztam, hogy Annát is szeretném bemutatni nektek a blogon.



Pöttyös Panni öröksége
Anna egy nagyon jó szellemiségű budai családban nevelkedett, ahol minden támogatást megkapott ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, sikeres ember legyen. Pályaválasztására egyértelműen nagy hatással volt nagymamája, F. Györffy Anna grafikusművész, akinek Pöttyös Pannit, Mosó Masát és barátaikat is köszönhetjük, és akivel még a keresztnevük is azonos. Mivel már a szentendrei nagyszülői házban látta, mit jelent pontosan grafikusnak lenni és az ezirányú tehetsége is korán megmutatkozott, egyértelmű volt számára, hogy később a Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika szakára jelentkezik.

Szakmai sikerek
Farkas Anna számtalan csodás arculat- és kiadványterve közül kiemelkedik a már említett Zeneakadémia illetve a Magvető Kiadó számára készült arculat, a Szabó Magda-sorozat a Móra Kiadónál vagy a 2017-es Magvető Könyvnotesz (amiket gyorsan fel is tettem a kívánságlistámra...). Kifejezetten vonzódik a körkompozícióhoz és legjobb munkáiban is gyakran visszaköszön ez a motívum.






Anna kiemelkedően sikeres tervezőgrafikus, gyakorlatilag minden szakmai díjat megnyert, amit egy magyar grafikus megnyerhet, a Magyar Formatervezési Díjtól a Ferenczy Noémi-díjon át a German Design Award Nominee-ig, többszörös Red Dot Winner és Award of Excellence díjas művész. Fontosak számára az elismerések és a visszajelzések, mind a szakmától, mind a közönségtől, barátoktól, mivel szabadúszóként dolgozik. Anna 10 éve részt vett a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának (MATT) megalapításában is, valamint tagja a MKISZ-nek és  a MAOE-nek is. Az elmúlt 20 évben több tucat kiállításon vett részt munkáival.






A Nap, a Hold és a csillagok bűvöletében
Annát a Hold és a csillagok egész kisgyerekkora óta lenyűgözték. Meghatározó élménye volt, amikor gyerekkorában éjjel kiment a kertbe, mert nem tudott aludni, a tücskök ciripeltek, ő pedig csak nézte a csillagokat és hagyta magát elvarázsolni. Mivel most a Budai Vár keleti oldalán lakik, és a nyugati oldalán, a Vérmezőn dolgozik, szinte minden nap láthatja a napfelkeltét és a naplementét is, ami különleges boldogsággal tölti el.

Anaptár
Két fontos munkája is a csillagászathoz kapcsolódik. Az egyik az Anaptár, ami egy különleges nap- és holdciklusnaptár, amely az adott naptári évben órára lebontva mutatja a nap- és holdciklusokat egy adott városban.




Anna még egészen fiatal korában végzett egy közvélemény-kutatást a környezetében, hogy megtudja, az emberek hogyan látják az időt, milyen módon vizualizálják az évet. Ekkor rájött, hogy az emberek többsége lineárisan látja azt, ő viszont ciklikusan, körként éli meg. Az is nagyon érdekelte, hogy miért látjuk más magasságban és más méretűnek a Holdat, ebből eleinte saját maga számára, kedvtelésből kutatta ennek művészettörténeti előzményeit - Duc de Berry hóráskönyvének kódexábrázolásában levő körnaptártól Battista Agnese csillagászati metszetein át a dél-afrikai Clip Clop körnaptáráig - és szerkesztette meg az első naptárját 2009-ben, amely egy hihetetlenül aprólékos munka, ráadásul minden egyes városra más adatok kellenek hozzá. Először a WAMP-on jelent meg vele, ahol sok embernek tetszett, sőt külföldön is akadtak megrendelései. Jelenleg 11 változata létezik az Anaptárnak: New York, Chicago, Los Angeles, München, Bécs, Koppenhága, Stockholm, London, Budapest, Párizs és Tokió városaira vonatkozva.

Égbolt-lámpa és R2D2 fejmérete
Anna másik nagy projektje a Starry Light lámpacsalád, amelynek első verzióját 2011-ben egyjótékonysági árverésre - a Möbelkunst és a Design Hét Budapest felkérésére - alkotta meg, ahol egy ipari lámpabúra dekorálására kérték fel más grafikusokkal együtt. Annának egyből beugrott a csillagos ég kivetítésének ötlete a mennyezetre, a csillagok a fém burába fúrt lyukak, melyeken keresztül a lámpa a mennyezetre és a falakra vetíti az éjszakai égboltot (pontosabban az északi félgömb téli napfordulójának csillagállását). 



A váratlanul nagy érdeklődés miatt a lámpát Batisz Miklós segítségével további másfél év alatt fejlesztették tökélyre egy valódi termék formájában. Miután ugyanis rájöttek, hogy a hagyományos fényforrások valójában nem pontok, hanem egy izzószál vagy macskaköröm képében vetítik ki a lyukakon keresztül a fényt, Miklós egy speciális pontfényforrást is tervezett, amelynek segítségével a lámpa precízen vetíti ki az égboltot. Ide kattintva ezt videón is láthatjátok.

A lámpabúra átmérője egyébként éppen a Csillagok Háborújából ismert R2D2 fejének méretével egyezik meg, és jelenleg fekete, arany, matt és fényes fehér, valamint violalila színekben kapható. Anna a lámpához természetesen külön arculatot és csomagolást is tervezett.


Inspirációk a természetből
Szabadidejében biciklizik vagy tengerparti városokba utazik és búvárkodik, vagy csak bóklászik a városban. Emellett imádja az izgalmas vagy a romantikus filmeket, amik kikapcsolják a pörgésből. Anna érzékeny ember, foglalkoztatja a környezetvédelem, a diplomamunkájának témája is a környezetszennyezés volt. Gyakran inspirálják a nemzetközi trendek, elsősorban a japán és az amerikai kollegái illetve a természeti formák, utazások.

Tervek
Anna jelenleg a Képzőművészeti Egyetem doktori iskoláját végzi, ahol a kutatási területe az adatvizualizáció, a körnaptár ábrázolása. Szeretné a tervezőgrafikát mint szakmát ismertebbé tenni, és megmutatni, hogy lehet azt a legmagasabb szinten, komolyan és professzionálisan űzni.

Képek forrása: anagraphic.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése