"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2017. január 6., péntek

Háromkirályok pitéje - a vízkereszti sütemény

Ma a Francia Intézetben ebédeltem és desszertként a francia nyelvterületen ismert, hagyományos  Galette des Rois-t, vagyis a Háromkirályok Pitéjét kaptam. A felszolgáló elmondta, hogy ez egy mandulás sütemény dióval és naranccsal tálalva, amit Vízkeresztkor készítenek és egy (betlehemi alakot ábrázoló) porcelánfigurát vagy más apró, nem olvadékony tárgyat (az óvatosabbak egy babszemet vagy dugót) rejtenek el és aki megtalálja vagy ráharap, az koronát kap (először komolyan azt gondoltam, hogy azért, mert letörik a foga...). Szóval egy arany papírkorona a jutalma és ő lesz a király (vagy királynő). Nagyon tetszett az egész gondolat, imádom a meglepetéseket és a hagyományokat, na és persze a tortát, ez pedig egyesíti mind a hármat!



A Vízkereszt egyébként az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus megjelenésének motívumait kapcsolja egybe: a napkeleti bölcsek (háromkirályok) ekkor látogatták meg Jézust, ez Jézus megkeresztelkedésének ünnepe és az első csodájáról is ekkor emlékeznek meg a keresztények (ez a víz borrá változtatása a Kánai menyegzőn). Három csodálatos eseményt ünneplünk tehát ezen a napon. Vízkereszt a farsang kezdete is egyben, hazánkban ekkor szokás leszedni a karácsonyfát. Vidéken sokfelé dologtiltó, férjjósló és szerencsevarázsló napként tartják számon január 6-át. Ilyenkor házról házra járnak a három királyoknak beöltözött fiúk, és verses mondókákkal kívánnak szerencsét a háziaknak.Ha ezen a napon nagyon hideg van, korai tavaszban reménykedhetünk...

 A francia süteményt elkészítve és a királyt megválasztva egy kicsit mi is játékosabbá tehetjük a Vízkereszt megünneplését. Receptet itt találtok hozzá.

(Kép forrása: afmsp.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése