"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2017. november 23., csütörtök

Bogaras játékok és könyvek

Ebben a posztban néhány izgalmas, magyar tervezésű társasjátékot és szuper természettudományos gyerekkrimit ajánlok a figyelmetekbe. Az összekötő kapocs egy kissé szokatlan téma, ez pedig a bogarak megmentése. A gyerekeim ugyanis élénken érdeklődnek az állatok és azon belül a bogarak iránt, így az adventi naptár kis zsákocskáiba és a karácsonyfa alá is kerülnek majd bogaras ajándékok.

Nemrég néhány szuper bogaras játékot találtam a MARBUSHKA játék manufaktúránál, ahol hihetetlenül különleges, vizuálisan is nagyon igényes és időtálló társasjátékok készülnek.



Bohony Beatrix tervező családi manufaktúrájában készülő játékai szemet gyönyörködtetőek és tartósak, emellett a környezettudatosság is fontos szempont a készítésüknél. Az újrahasznosított papír felhasználásával nem csak a környeztet óvják, a játékoknak is egyedi megjelenést kölcsönöznek. Az organikus alapanyagok, a fa és a papír teljesen visszaforgathatóak a természetbe, a festék pedig vízbázisú. A MARBUSHKA játékokkal mind a forma, mind a tartalom tekintetében maradandó értékeket adhatunk a gyerekeknek: közösen eltöltött estéket, a természet védelmét, odafigyelést és szeretetet.


MARBUSHKA - Bugs/ Bogárkák táblajáték



Ezt a játékot 4 éves kortól ajánlják a készítők, 2-6 közötti játékos játszhatja, egy játék kb 5-10 percig tart. A játék lényege, hogy a szabadságon (nyaralóikban) levő bogarakat megmentsük a Bogárfalvára vezető úton, ahol a gonosz Bugsy professzor akarja őket elkapni.



 Van hozzá bogárkás és sima dobókocka, gyufásdoboz és 20 kis bogárka. A játék során színek szerint kell rendezni a bogarakat a nyaralóikban, és el kell kerülni a professzor gyufásdobozát a hazafelé vezető úton... A játék akkor ér véget, ha minden kis bogár hazatért a városba, illetve ha a professzor gyufásdobozában 4 kis bogárka összegyűlt.
A rajzok egyszerre viccesek  és ijesztőek, a bogarak közt vannak egészen aranyosak is. Szerintem ezt a társasjátékot fiúk és lányok is egyaránt élvezettel játsszák.



MARBUSHKA Bugs - Memóriajáték

Van a bogaras társasjátéknak egy memóriajáték kistestvére is, amit már 3 éves kortól játszhatnak a kicsik. A bogárkás csapatjáték figurái találhatók meg az ovális kártyákon, ahol közelebbről is megismerhetjük őket. Lehet hagyományos módon is játszani, tehát megtalálni az egyforma kártyákat, vagy nehezítve, előre megállapodva abban, hogy ki melyik család tagjait gyűjti össze.





A játékokat a Marbushka honlapján tudjátok megrendelni, de a nagyobb könyvesboltokban (pl Pagony-hálózat) is kaphatók.



M. G. Leonard: A bogaras fiú (Naphegy Kiadó)


Ez egy olyan könyv, amit egyszerűen nem tudtam letenni. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire magával ragad majd egy gyerekkrimi, ami tele van rejtélyekkel, elvetemült gonosztevőkkel, segítőkész barátokkal és intelligens bogarakkal.
A főszereplő kisfiú, Darkus apukája, Dr Bartolómeó Cuttle nyom nélkül eltűnik a Természettudományi Múzeum alagsorából. Az elárvult Darkus nagybátyja, Max bácsi házába költözik, akivel közösen elhatározzák, hogy ők maguk járnak az ügy végére. Különösen, mivel a kisfiú összebarátkozik egy orrszarvúbogárral, akit Baxternek nevez el és aki képes megérteni a beszédet, sőt sajátos módon kommunikálni is tud... Baxter a Múzeum alagsorában, a rovartani gyűjtemény szobáiban ráadásul megtalálja Bartolómeó szemüvegét is. Darkus ezután a szomszéd házban egész bogárhegyet talál, méghozzá Baxterhez hasonló szuperképességekkel megáldott bogarakból. Ezek a bogarak veszélybe kerülnek, ugyanis a megszállott és gonosz Lucretia Cutter szemet vetett rájuk, így aztán Darkus és barátai akcióba lendülnek.


A bogaras fiú egy olyan világba vezet minket, ahová nem valószínű, hogy valaha eljutottunk volna. Darkus apukájáról ugyanis kiderül, hogy kivételes képességű rovartudós volt, aki az ízeltlábúak területén komoly szaktekintélynek számított. A bogarak voltak a szenvedélye és a világ legnagyobb hírű tudósaival együtt meghívást kapott, hogy vegyen részt egy különleges projektben, amelyben azt vizsgálták, hogy lehetséges-e a rovarok erejét felhasználva helyrehozni az emberek okozta károkat a bolygón. A rovarok száma ugyanis csökken és ahogy romboljuk az élőhelyeiket, a fajok számát is pusztítjuk, holott kétségbeejtően szükségük van rájuk. Ha az összes rovar eltűnne, akkor nagyon hamar kipusztulnánk. A globális rovarfarmok létrehozását célzó projektben ismerkedtek meg Darkus szülei, illetve itt tűnt fel először Lucretia, aki veszélyes transzgenetikus kísérletekbe kezdett...

A krimiben nemcsak egy kisfiú jellemfejlődését és barátságok kialakulását kísérhetjük nyomon, hanem a bogarak világa is hihetetlenül izgalmassá és rokonszenvessé válik előttünk. Sőt nem kevés természettudományos ismeretre is szert tehetünk (a könyv végén még egy egész rovarszótárat is találunk).

A borító izgalmas grafikája és az illusztrációk Julia Sardá munkái, a fejezetcímek alatt is egy-egy csodaszép rovar rajza található. A címsorok kicsit fura betűtípusa is tetszik, sőt az egész könyvön végigvonuló apró bogaras motívumokat is imádtam.




A bogaras fiú egy trilógia része, amelynek már a második kötete, a Bogárkirálynő is megjelent.

Fotók: Marbushka.com, Naphegy Kiadó, Molnár Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése