"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. február 23., kedd

A három legszebb nap - miért csodálatos a bázeli karnevál?

A bázeli Fasnacht a legnagyobb és legkülönlegesebb svájci karnevál: hamvazószerda utáni hétfőn hajnali 4-kor kezdődik és pontosan 72 órán át tart az óváros utcáin, terein, éttermeiben.Ezt a három napot a bázeliek a három legszebb napnak tartják (helyi dialektusban "Die drey scheenschte Dääg"), ilyenkor tényleg minden átlényegül, mindenki tegeződik (korra, nemzetiségre, származásra és társadalmi helyzetre való tekintet nélkül), egy nagy családi ünnepséghez hasonló az egész, amiben mindenki részt vesz csecsemőtől az aggastyánig, és amiben egyszerre vannak jelen a középkori jelmezes rituálék,  a kegyetlen humor, a haláltánc, a melankólia és az életöröm.Őszintén szólva sosem gondoltam volna, hogy a svájciak ennyire tudnak ünnepelni, de nem csak ezért érzem azt, hogy beszélni kell erről a csodás hagyományról, hanem mert ez a karnevál jóval több, mint egy zenés, maskarás felvonulás. Hihetetlen önreflexiós képességről, humorérzékről, társadalmi érzékenységről, fegyelmezettségről, összetartásról, és végtelenül demokratikus szellemiségről tesznek ilyenkor tanúbizonyságot a bázeliek, ráadásul egyúttal a közösségüket ért örömteli és fájdalmas eseményeket is termékeny és kreatív módon dolgozzák fel, arról nem is beszélve, hogy évről évre erősítik a békés, szeretetteljes hangulatot a városban. Pont a tél végén, amikor talán a legnagyobb szükség van az elmúlt év eseményeinek összegzésére és az erőgyűjtésre.

Liestal: mini-fasnacht és tűzparádé
A bázeli előtt a liestal-i Fasnacht-on melegítettünk, szó szerint, mivel ott a felvonulást egy látványos tűzfesztivállal is összekötötték. A fesztivál megrendezése egyébként az utolsó percig kérdéses volt az eső miatt, ez azonban nem akadályozott meg minket, hogy vasárnap este leutazzunk Liestal-ba, sem a több ezer embert, akik velünk együtt ünnepeltek.  Hihetetlen volt bokáig az ázott konfettiben táncolni a helyiekkel egy festői kisvárosban. A lángok magasra csaptak a tűzszekerekből, a férfiak égő rőzséket cipeltek a hátukon, végig a város utcáin.

Morgenstreich, a bázeli karnevál kezdete
Amikor Bázel legrégebbi templomában, a Szent Márton templomban hajnali négyet üt az óra, az óváros főterén és a környező utcákban tízezrek várják csendben, hogy lekapcsolják a város közvilágítását és megkezdődjön a karnevál kezdetét jelző felvonulás. Ekkor megszólalnak a dobok és a pikolók a Morgestreich tradicionális ritmusára és dallamaira, és csak a nagy lámpások (lanternák) világítanak. A lanternák mögött  haladnak a csoportok (klikkek) tagjai, fejükön kisebb lámpásokkal, melyek megvilágítják a jelmezeiket.
A menetelés hajnalig folytatódik, amikor az emberek hazatérnek kicsit megpihenni a délutáni felvonulás (Cortège) előtt.


Karneváli figurák
Hétfő reggel és kedden még a tipikus karneváli jelmezeket viselik a felvonuló csapatok. Ezek lehetnek például a Waggis (a francia, elzászi paraszt kifigurázása, nagy orral és rossz fogakkal), az Alti Dante (a biedermeier öreg néni), a Harlekin (a Commedia dell'Arte időszakából),  a Dummbeeter (a rokokó trombitás), a Blätzlibajass (apró ruhadarabokból összevarrt jelmezben), a pávatollas Pierrot, és az Ueli (az udvari bolond) figurája.


A Cortège
A csoportok által kiválasztott témák kijátszása a hétfő és szerda délutáni felvonuláson történik. Ez a legkomolyabban vett élő hagyományőrzés, és a helyi dialektus (bázeli német, Baseldeutsch vagy Baseldütsch nyelv) ápolásának is jelentős teret enged. Minden hivatalosan bejegyzett csapat - belőlük jelenleg mintegy 500 van -  egy meghatározott témát (Sujet) választ az előző évből, amelyet a helyi nyelven dolgoznak ki, erősen szatirikus hangnemben bírálva a bázeli vagy az őket érintő nemzetközi közéleti, politikai, sport- vagy kulturális eseményeket, jelenségeket. Ennek az eredete arra nyúlik vissza, hogy jelmezben és maszkokban nyugodtan tükröt tarthattak a hatalmon lévőknek, és nem kellett büntetéstől tartaniuk... Nyilván most is nyugodtabban  - és egyben látványosabban is -  bírálják a nacionalizmus előretörését vagy a szcientológiát óriási maszkokban.


Témaválasztás
A témák kiválasztásakor szinte nincs tabu, de íratlan szabály, hogy nem lehet túlságosan agresszív és nem irányulhat egyetlen emberre. Idén fontos téma volt a FIFA-botrány, a nemzetközi politikai kérdések (a görög válság, a menekültkérdés, Putyin hatása), a vegánizmus, a fentebb említett szcientológia vagy a náci ideológiák előretörése. A témákat a Fasnachts Comité hagyja jóvá, amely a múlt század eleje  óta az egész karnevált összefogja. A feldolgozott téma megjelenik a jelmezeken, a fejdíszeken, a lámpásokon, kellékeken. Hetekig dolgoznak egy-egy lámpás tervein, sokszor profi művészek bevonásával, szellemes verseket, rigmusokat költve, amelyen nemcsak a lanternákon, hanem a csapatok által a karneváli tömegnek osztogatott cédulákon (Zeedel) is olvashatóak. A hivatalos Fasnacht-i évkönyvbe (Rädäbäng) az összes téma bekerül.


Álarcok és jelmezek
 A fejen viselt papírmasé maszkokat (Larve) és nagy méretű álarcokat (Maske) az aktív résztvevők számára kötelező viselni, az arcfestés csak a gyerekeknek megengedett. A legtöbb csapat saját maga, vagy kézműves stúdiók bevonásával készíti a maszkokat és a jelmezeket, minden évben az adott témának megfelelően. Ebből következik, hogy a résztvevőknek otthon elég jelentős gyűjteménye van az évek során felhalmozott kellékekből és maszkokból, ezért sokszor a régi maszkok felhasználásával, újrafestésével is készülnek újak.Rezesbandák és lovas kocsik 
A néha kissé hamisan játszó rezesbandák (Guggenmusik) gyorsabb és vidámabb zenét játszanak, mint a pikolósok és dobosok. Nekik is vannak fejmaszkjaik és lámpásaik, valamint saját témájuk. Ugyanez vonatkozik a teherautókon vonuló csapatokra. Kedden este a klikkek egy-egy nagyobb és szuperhangulatos koncertet adnak a város terein.


A lóval vontatott kocsiról (Chaise) virágokat és édességet osztogató elegánsan öltözött jelmezesek részvétele hihetetlenül romantikus és ódon hangulatot varázsol a menetbe.Egy közös vacsora után a klikkek sokszor kisebb részekre oszlanak és elvegyülnek az esti forgatagban.


Konfetti- és narancseső
A karneváli kocsikról konfettit vagy narancsot dobálnak az embereknek, a gyerekeknek cukorkát osztogatnak, a lányoknak pedig virágokat, jellemzően sárga mimózát - hagyományos karneváli virágot - ajándékoznak. A városban babakocsival és kerekesszékkel is kitolnak az utcára mindenkit, akit pedig nem tudnak, azokat ilyenkor több jelmezes csoport meglátogatja az idősotthonokban, óvodákban.Élő hagyomány
A bázeli Fasnacht eredete mélyen a helyi tradíciókban gyökerezik, és aki részt vesz az előkészületekben, nagyon komoly feltételeknek kell, hogy megfeleljen. Régen szinte csak férfiak lehettek egy klikk tagjai, ma már nők és gyerekek is csatlakozhatnak. Felvételnél mindenképpen kell egy ajánlószemély, aki kezességet vállal az új tagért, valamint előnyt jelent, ha olyan hangszeren játszik az illető, amire éppen szükségük van (trombitán, pikolón vagy dobon), majd hat hónapos próbaidő következik.
A pikolózást és a dobolást a tagok szinte minden nap gyakorolják, és hetente összejönnek próbálni, Fasnacht előtt pedig még gyakrabban gyűlnek össze. Egy klikknek akár 100 tagja lehet és még több szimpatizánsa, akik a karneváli menet során beállnak mögéjük. Sok klikknek van gyerek-osztaga (Junge Garden), ahol a kicsik is megtanulhatnak pikolózni vagy dobolni. Fasnacht-kor a fiatalok csapata is felvonul, sőt gyakran külön lanternát is készíthet, valamilyen könnyedebb témában (pl a Rajnán úszáshoz az utóbbi időben használatos Fishbag, a Wickelfisch jelenségéről). Átlagosan 15-20 indulót tanulnak meg fejből, amit a Fasnacht során felváltva játszanak az utcán.

Kiállítások a város terein
A lámpásokat sötétedés után a Münsterplatzon, a székesegyház melletti téren állítják ki, ami egy varázslatos szabadtéri kiállítássá alakul.
A teherautókat és egyéb kellékeket pedig a Kaserne téren, Kleinbasel központjában lehet megtekinteni, sok közülük ideiglenes kocsmává alakul ilyenkor.

A Fasnacht-i jelvények
1911 óta a felvonuló csapatok jelképes támogatására jelvényeket (Blagette) árusítanak, melyre minden évben egy-egy, gondosan kiválasztott művész alkotása kerül.  Ennek a megvásárlása szinte kötelező, mivel ez jelenti a "belépőt" a karneválra.Miért van egy karnevál a nagyböjt alatt?
A bázeli Fasnacht a hamvazószerda utáni hétfőn kezdődik, ami már a nagyböjtben van... Ennek állítólag az az oka, hogy a bázeliek az eredeti, i. sz. 600-ban meghatározott dátum szerint, a húsvét előtti 40. nap körül tartják a karnevált. (Más területeken a húsvét előtti 6 vasárnapot nem számolják bele a nagyböjt 40 napjába, ezért az már hamvazószerdán elkezdődik.) Hallottam olyan magyarázatot is, hogy inkább a bázeli protestáns dominancia az oka ennek a különállásnak...

Karneváli ételek, italok
A Fasnacht alatt többnyire egyszerű, olcsó és húsmentes ételeket, sajttal megszórt, barna kenyérrel tálalt pirított lisztlevest (Mehlsuppe), hagymás és sajtos pitét (quiche-t) esznek az emberek, vagy az általában is kapható utcai ételeket: perecet, virslit, kolbászt. Az italok közül a legnépszerűbb a forralt bor és a franciás waggis (ami fehér borból és Schweppes-ből áll). Tipikus karneváli édesség a Fasnachtskiechli (vékony, zsírban sült, cukormázzal díszített sütemény).

Ilyenkor még a híres bázeli kutak vizében is konfetti úszik...Amikor minden a gyerekek körül forog
Kedden tartják a gyerekek karneválját, amikor a belvárosba beözönlenek a jelmezbe öltözött kisgyerekes családok. Sok gyerek öltözik francia vagy bázeli viseletbe, de a tűzoltó-, rendőr-, tündér- vagy hercegnőjelmez is népszerű. A Manor nagyáruház ezen a napon nyitva tart és ilyenkor külön részlegen lehet kapni a megfelelő jelmezekhez szükséges hozzávalókat a fapapucstól a fejdíszekig, de az utcán is zsákszámra kapni a konfettit és a girlandokat. 
 A kisebb gyerekek kis kordéban vagy babakocsiban ülnek, amiből cukorkát és konfettit dobálnak a többieknek. Akad olyan szülő is, aki kerekekre szereli a gyerekek emeletes ágyát és úgy tolja végig az egész városon, ráadásul tetőtől talpig házilag kötött jelmezben...
A szülők többnyire nem intézik el azzal a karneváli előkészületeket, hogy bemennek egy boltba és megveszik a jelmezeket és a konfettit, hanem nagyon komoly energiát fektetnek abba, hogy minél eredetibb és látványosabb legyen a gyerekek jelmeze és járgánya.
Drei Waggis Hotel
Ezen a három napon a város legelegánsabb szállodája, a Trois Rois Hotel - amiben Brad Pitt szokott megszállni az Art Basel idején - is farsangi jelmezbe bújik, szó szerint: a homlokzaton található három francia király figurája waggisnak (francia parasztnak) öltözik, a szálloda oldalára kikerül a "Drei Waggis Hotel" felirat, a bálterem pedig bankett-teremmé alakul, és mindent karneváli lámpások, konfetti és girlandok díszítenek. 

Egyébként pedig akárki bemehet az ötcsillagos hotelbe, és leülhet megpihenni, beszélgethet egy jót egy álruhás bankigazgatóval is, a bankett-teremben pedig ehet egy adag lisztlevest mindössze 8 frankért  (ami itt kb két villamosjegy ára). Mindeközben a Rajnát átszelő Mittlere Rheinbrückén hömpölyög a tömeg és kavarog a konfetti.
Endstreich: az utolsó előadás
A Fasnacht záróakkordjaként csütörtök hajnal 4 előtt minden klikk összegyűlik, hogy előadja záródarabját. Ezután az emberek fáradtan és boldogan térnek haza, az utcákat pedig birtokba veszik az utcaseprő csapatok, hogy néhány óra alatt visszaállítsák a város megszokott rendjét.Nagyon köszönöm a barátaimnak és a bázelieknek, hogy részt vehettem ezen a varázslatos hangulatú és végtelenül intelligensen lebonyolított ünnepségsorozaton. Őszintén gratulálok a bázelieknek és ajánlom mindenkinek, hogy egyszer az életben megtapasztalja ezt a csodát. 
A következő Fasnacht 2017. március 6-án hajnali 4-kor kezdődik...


Fotók: Molnár Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése