"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. február 18., csütörtök

Mesekönyvekkel a világ gyerekeiért


Liz Page az IBBY (International Board on Books for Young People, Nemzetközi Gyerekkönyvtanács) nevű non-profit szervezet vezetőjeként Bázelben él, és nemrég leültünk beszélgetni annak kapcsán, hogy Kollár Árpád Milyen madár című verseskötete felkerült a 2016-os IBBY Honour List-re a világ legjobb gyerekkönyvei közé, ami hatalmas büszkeség a Csimota Könyvkiadónak és Árpinak is, akinek ezúton is gratulálok a legjobb gyerekkönyv-írónak járó kitüntetésért.

Liz Page, az IBBY igazgatónője és az IBBY-díjas Milyen madár című könyv

Aznap, amikor találkoztunk, épp a gyerekek karneválja volt Bázelben, ami egy hatalmas, egész napos és az egész várost átszövő ünnepség, amelyen mindenki részt vesz, akinek kisebb gyereke van, és ezen a napon tényleg minden a gyerekek körül forog. Az IBBY-irodában is szinte mindenki szabadságon volt az őrületes három napos karnevál, a Fasnacht miatt (amiről a következő posztban fogok részletesebben beszámolni).

Jó érzés volt egy olyan emberrel beszélgetni egy kávé mellett, aki a minőségi gyerekirodalom népszerűsítésén és a világ jobbá tételén dolgozik, ráadásul nemzetközi szinten.

Liz Angliában nőtt fel és ott is élt 1985-ig, amikor a családjával Bázelbe költözött, így már több mint 30 éve él a városban. A férjével gyerekkorukban ismerték meg egymást, egy utcában nőttek fel, és együtt költöztek Svájcba is, amikor a férfi kutatóként kapott munkát egy vállalatnál. Amíg a gyerekeik kicsik voltak, Liz önkéntesként könyvtári munkát vállalt, később a Bázeli Interkulturális Gyerekkönyvtár alapító tagja lett, és megválasztották a Svájci Interkulturális Gyerekkönyvtárak Szövetségének elnökévé is. A Nemzetközi Gyerekkönyvtanácshoz (IBBY) vezetői asszisztensként 1997-ben csatlakozott, ma pedig már a szervezet igazgatója.

Az IBBY 1953-ban alakult Zürichben, jelenleg a világ 75 országában van képviselete, a nemzetközi titkárság pedig Bázelben, a Nonnenweg 14. szám alatti barátságos irodában működik, Liz vezetése alatt, akit két részmunkaidős kollégája segít a napi ügyek bonyolításában. 

Liz az IBBY munkatársaként azon dolgozik, hogy a könyveket és a gyerekeket közelebb hozza egymáshoz, valamint hogy a könyvek segítségével enyhítse a válságban levő gyerekek szenvedéseit. A szervezet küldetése, hogy az emberek közötti megértést a gyerekkönyvekkel segítse, és hogy a gyerekek minél inkább hozzáférhessenek a minőségi gyerekirodalomhoz, különösen a fejlődő országokban, valamint támogatja a gyerekekkel és gyerekirodalommal dolgozókat és az azt kutatókat, ezen kívül küzd a gyerekek jogainak védelméért.  

A szervezet által adományozott egyik legrangosabb szakmai kitüntetés a Hans Christian Andersen-díj, amelyet kétévente ítélnek oda egy-egy olyan szerzőnek vagy illusztrátornak, akinek a munkássága jelentős mértékben hozzájárult a világ gyerekirodalmához.

Szintén kétévente adják át az IBBY-Asahi Olvasásnépszerűsítési díjat olyan csoportoknak vagy intézményeknek, akiknek a tevékenysége jelentősen hozzájárult az olvasás népszerűsítéséhez. Kétévente állítják össze az IBBY Honour List-et (IBBY-díj), amelyre a tagországok legjobb gyerekkönyvírója, -illusztrátora és -fordítója  kerülhet fel. Erre a listára legutóbb íróként a fentebb említett Kollár Árpád (Milyen madár), illusztrátorként Hanga Réka (Bibedombi szörnyhatározó) és fordítóként pedig Nádori Lídia (Torzonborz, a rabló) került fel.

Az IBBY támogatja a Nemzetközi gyerekkönyvnapot, amelyet április 2-án, Andersen születésnapján ünnepelnek. Az idei rendezvény kiemelt országa Brazília lesz (ahol az Olimpiát is rendezik).

Az IBBY- Yamada Alap fő célkitűzései az olvasás népszerűsítése, könyvtárak létrehozása, tanárok, könyvtárosok és szülők képzése, valamint gyerekkönyvírók, -illusztrátorok és -szerkesztők számára  workshopok rendezése. Az IBBY a természeti katasztrófák (pl cunami), háborúk miatt válságban levő gyerekek megsegítésére is létrehozott egy alapot 2005-ben. Olyan projektek támogatására gyűjtenek pénzt, amelyekben könyvtárak újjáépítésével/létrehozásával, az adott helyzetnek és korcsoportnak megfelelő könyvgyűjtemények biztosításával, a könyvek és a történetmesélés terápiás alkalmazásával tudnak segíteni a gyerekeknek. 

Az IBBY több olyan könyvgyűjteményt létrehozott, amelyek különféle szempontok alapján válogattak össze, például fogyatékkal élő gyerekek részére. (Ezeket is kétévente szemlézik.) A "Csendes Könyvek" gyűjteménye például szavak nélküli gyerekkönyvekből áll, amelyet válaszként hoztak létre arra az igényre, amely az olaszországi Lampedusa szigetén élő észak-afrikai és közel-keleti menekültek részéről merült fel. (Itt egyébként önkéntesek bevonásával táborokat is tartanak.) Ez a gyűjtemény és az IBBY Honour List válogatása vándorkiállítás formájában érhető el.
Az IBBY két virtuális gyerekkönyvgyűjtemény létrehozásához is hozzájárult, az Európai Gyerekkönyvek Gyűjteményéhez, illetve az Afrikáért/Afrikából című gyűjteményéhez.  

Munkájában a csodálatos könyveket és az izgalmas, érdekes emberek társaságát szereti legjobban. Azt mondja, sokszor olyan az élete, mintha minden nap karácsony lenne, a postás gyakran hoz valami érdekes csomagot egy szép könyvvel a világ különböző tájairól. Ráadásul a munkája során azt is gyakran megtapasztalja, hogy a könyvek és a mesék a legnehezebb helyzetekben is tudnak segíteni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése