"Majd meglátja, hogy ő - még nem tudja, pontosan, hogy mit, de - valami neki magának is tetsző valódi és jó dolgot fog csinálni az életéből. Olyat például, amilyen néha a beeső napfény csíkja a szőnyegen. (...) Vagy akár, amilyen a bodzaillat annak, aki szereti." (Ottlik Géza: Buda)

2016. május 7., szombat

Catarina Sobral rajzai a Gross Arnold Galériában

Az én nagypapám címmel nyílt tegnap este kiállítás Catarina Sobral portugál gyerekkönyvszerző grafikáiból a Gross Arnold Galériában (Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 46.), a Bartók Béla Boulevard Portugáliához kapcsolódó programsorozata keretében. A kiállítás megnyitóján könyvbemutatót is tartottak, hiszen Az én nagypapám című, elképesztően bájos könyv épp most jelent meg a Vivandra Kiadónál.



A könyv egy szuperjófej nagypapáról szól, aki éli élményekkel teli életét (pilates-órákra jár, kertészkedik, szaval), az unokájára is van elegendő ideje, miközben párhuzamosan látjuk a szomszédja, dr. Sebestyén rohanó világát. A mese elsősorban nagyobb óvodásoknak, kisiskolásoknak - és felnőtteknek is - ajánlott, és a lenyűgözően bájos grafikákért Sobral a 2014-es Bolognai Gyerekkönyvfesztivál Illusztrációs Nagydíját is megkapta.

A 31 éves illusztrátor és dizájner könyveit (Sztrájk, Asimpa, Az én nagypapám) az Orfeu Kiadó jelentette meg eredeti nyelven, de számos külföldi kiadást is megértek. Első képeskönyve a Sztrájk, azt követte a magyarul is megjelent Asimpa 2013-ban, amelyet vegyes technikával készített. Sobral rajzaira a visszafogott színhasználat, az egyszerű vonalak és az ironikus humor, a kissé retro hangulat is jellemző, a történetei pedig szerves egységet alkotnak a grafikai világával.





A kiállítás ideje alatt a számozott, aláírt illusztrációk és a szerző könyvei a galériában megvásárolhatók.



A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott João Miguel Henriques, a Camoes Intézet vezetője. A kiállítást Szilágyi Gábor művészettörténész nyitotta meg, valamint az eseményen jelen volt a fordító, Urfi Péter is.





Menjetek és nézzétek meg ezeket a bájos rajzokat! Május 28-ig, keddtől szombatig 10-21h között nézhetitek meg a Gross Arnold Galériában, ahol kávét, sütit és Gross Arnold csodás rajzaival díszített dobozba csomagolt kézműves bonbonokat is kaphattok!
1111 Budapest, Bartók Béla út 46.

Az esemény Facebook-oldalát itt találjátok.
Képek forrása: Gross Arnold Galéria Facebook-oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése